Ne deluju baš svi lekovi na recept dobro po organizam, utvrdila studija

Acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen su četiri vrste lekova koji se prodaju bez recepta i koriste se za lečenje bolova. Utvrđeno je da su neki lekovi efikasniji u lečenju određenih vrsta bolova od drugih.

Zdravlje

Izvor: Eat This Not That

Četvrtak, 22.07.2021.

13:07

Default images
Foto: motorolka /depositphotos

Na primer, acetaminofen se obično koristi za lečenje glavobolje, groznice i opštih bolova - ali ne i otoka - dok ostali mogu biti efikasniji u lečenju upale. Međutim, nedavna australijska studija otkrila je da je jedan od ovih lekova efikasniji u lečenju svega, makar prema njenim rezultatima.

Acetaminofen je "neefikasan" u lečenju određenih vrsta bolova, kaže Studija

Foto:Depositphotos/Wavebreakmedia
Prema pregledu objavljenom u Medicinskom časopisu Australije, paracetamol (acetaminofen) je neefikasan u smanjenju bolova za mnoga stanja za koja se koristi.

U okviru studije istraživači Univerziteta u Sidneiu proučavali su "efikasnost i sigurnost paracetamola za ublažavanje bolova u lečenju 44 stanja, u rasponu od stomatoloških tegoba do glavobolje.

"Iako se paracetamol široko koristi, njegova efikasnost u ublažavanju bolova ustanovljena je za samo nekolicinu stanja, a njegove koristi su često skromne", navodi se u studiji.

Acetaminofen je efikasan u lečenju ovih stanja, kaže studija

"Dokazi visokog ili umerenog kvaliteta da je paracetamol (obično 0,5–1 g, pojedinačne ili višestruke doze) superiorniji od placeba za ublažavanje bolova bili su dostupni samo za četiri od 44 ispitana bolna stanja", zaključili su istraživači.

Prema njihovim nalazima, postojali su dokazi da je on efikasan u lečenju bolova povezanih sa osteoartritisom kolena i kuka, kraniotomijom, tenzijskom glavoboljom i bolovima u perineumu (bolovi u predelu karlice).

Takođe je bilo dokaza umerenog kvaliteta o efikasnosti u lečenju "žena sa ranim postporođajnim bolovima u perinealu" i "ublažavanju bolova kod ljudi sa epizodnom glavoboljom tipa napetosti".

Acetaminofen je neefikasan u lečenju ovih stanja, kaže studija

Studija je pronašla dokaze da je neefikasan za lečenje akutnih bolova u donjem delu leđa, ublažavanje bolova u grlu tokom prehlade i pomoć u ublažavanju migrene kod dece i adolescenata, kao i bolova posle stomatoloških operacija kod dece.

Pored toga, bio je neuspešan u pogledu postoperativnog bola, hroničnog bola u donjem delu leđa, endodontskog hirurškog bola i bolova u stomaku.

"Za većinu stanja, dokazi o efikasnosti paracetamola nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka. Dokazi o njegovoj efikasnosti u četiri stanja bili su umereni do jaki, a postoje i snažni dokazi da paracetamol nije efikasan za smanjenje akutnog bola u krstima", zaključili su istraživači.

Šta doktor kaže o acetaminofenu

Jeftin, dostupan u raznim oblicima, uključujući tabletu, tabletu za žvakanje, kapsulu, suspenziju ili rastvor, tabletu sa produženim oslobađanjem i tabletu za oralno raspadanje, gotovo svi imaju neki oblik i efikasno ga koriste bolesni.

Ne uzimati ga previše, savetuju stručnjaci.

Precizira da je siguran za odrasle do 4 grama u 24 sata. "Tipično se dozira na svakih 6 sati (325mg-1gm)." Za decu, doza je 10-15 mg / kg svakih 6 sati i zasniva se na težini. Dakle, koristite ga sigurno, i zaštitite svoj život i prođite kroz život najzdraviji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: