Izveštaj američkih pedijatara otkrio koja deca su rizična grupa za utapanje

Nesreće mogu da se dogode bilo kada, bilo gde i bilo kome. Utapanja najčešće vezujemo za bazene, plaže, reke i jezera, ali kad su deca u pitanju, moguća su zaista bilo gde.

Zdravlje

Izvor: Index

Četvrtak, 15.07.2021.

12:21

Default images
Foto:EPA/ JOHN G. MABANGLO

Američka pedijatrijska akademija analizirala je najnovija istraživanja o utapanjima dece. Identifikovali su ključne trendove, poput vremenskog okvira kad se većina nesreća u vodi dogodi i koje starosne grupe imaju najveći rizik od utapanja.

Evo što kaže izveštaj objavljen u ovomesečnom izdanju časopisa "Pediatrics".

Muška deca i adolescenti su u najvećem riziku od utapanja.

Utapanje je vodeći uzrok nenamerne smrti djece u dobi od jedne do četiri godine. Izvještaj je takođe otkrio da je oko 75odsto sve dece i tinejdžera koji umiru od utapanja muškog pola. Dečaci tinejdžeri imaju deset puta veću verovatnoću da će se utopiti od devojčica.

Deca do dve godine će se verovatnije utopiti u kadi ili kanti nego u bazenu. Stručnjaci kažu kako je važno da se pripazi na malu decu kad su u kadi i uvek nakon upotrebe isprazniti sve posude sa vodom.

Prema izveštaju, deca predškolskog uzrasta će se najverovatnije utopiti u bazenima. "Ta deca su razvojno znatiželjna i privlači ih voda, ali nemaju svest o njenim opasnostima", objašnjavaju autori.

Deca mlađa od pet godina često reaguju neočekivano, a kad nisu pod nadzorom, dolazi do nesreća. Opet, važno je paziti da ispraznite sve posude sa vodom, čak i kade, ogradite i zaključate bazene kad se ne koriste.

Deca sa autizmom imaju povećani rizik od utapanja. Prema izveštaju, "studija iz 2017. otkrila je da su smrtni slučajevi uzrokovani nenamernim povredama gotovo tri puta verovatniji za sve osobe sa autizmom u poređenju sa opštom populacijom".

Većina smrtnih slučajeva (75 odsto) među decom mlađom od 15 godina događa se između maja i avgusta. Idući još dalje, stručnjaci kažu da i za te nesreće postoje kritično doba dana. Jedno izvješće otkrilo je da je kritično doba dana bilo od 18 do 20 sati, a 75 odsto svih incidenata dogodilo se između podneva i 21 sat.

Drugo je otkrilo da se približno polovina utapanja dogodila između 16 i 18 sati. Stručnjaci kažu da se ti vremenski okviri poklapaju sa najčešćim vremenom za kupanje, kao i sa vremenom večere.

Roditelji, imajte na umu da se utapanje događa brzo i tiho. Nadgledajte svoju decu u svakom trenutku i, ako možete, upišite ih na časove plivanja već u najranijem periodu odrastanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: