SZO: Delta soj koronavirusa će biti dominantan narednih meseci

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će delta soj koronavirusa, koji je zarazniji i odgovoran za više od tri četvrtine novih slučajeva infekcije, biti dominantan u mnogim zemljama narednih meseci, sapštila je danas ta organizacija.

Zdravlje

Izvor: Beta

Sreda, 21.07.2021.

18:03

SZO: Delta soj koronavirusa će biti dominantan narednih meseci
Foto: Depositphotos / lightsource

Ta varijanta, koja se prvi put pojavila u Indiji, sada je prisutna u 124 zemlje i teritorije, dok je alfa soj iz Velike Britanije prisutan u 180 zemalja, beta soj iz Južne Afrike u 130, i gama iz Brazila u 78 zemalja.

SZO predviđa da će delta soj brzo premašiti ostale varijante koronavirusa i biti dominantna varijanta u narednim mesecima.

Organizacija takođe predviđa da će narednih nedelja broj zaraženih koronavirusom premašiti 200 miliona.

Kao razloge SZO navodi sojeve virusa koji se brže prenose, ukidanje mera protiv epidemije, veću društvenu interakciju i nedovoljan broj vakcinisanih.

Koju vakcinu pedijatri preporučuju mladima?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: