Koju vakcinu pedijatri preporučuju mladima?

Udruženje italijanskih pedijatara (SIP) preporučuje vakcinaciju svih mladih i dece od 12 do 18 godina protiv kovida, piše list "Fato kotidijano".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.07.2021.

13:19

Koju vakcinu pedijatri preporučuju mladima?
Foto: Depositphotos/ilona75

Uz preporuku, italijanski pedijatri na svojoj zvaničnoj web stranici daju odgovore na najčešća pitanja roditelja.

Pedijatri za 18-godišnjake preporučuju vakcinu kompanija Fajzer/Biontek, a o opravdanosti imunizacije mladih "Moderninom" vakcinom objaviće svoje mišljene narednih dana.

Prema preporuci pedijatara, i deca koja su alergična mogu biti imunizovana, a oni koji su prethodno imali alergijske reakcije treba da ostanu, nakon primanja leka, na posmatranju 60 minuta.

Mladi koji su eventualno alergični na komponente koje sadrži vakcina treba da budu vakcinisani tek nakon konsultacije sa alergologom i da imunizaciju obave u bolnici.

Pedijatri preporučuju vakcinaciju i deci koja boluju od celijakije, jer dosadašnja istraživanja ne pokazuju da za njih postoje kolateralne pojave nakon imunizacije.

Što se tiče maloletnika koji su nakon prve doze vakcinacije imali pedijatrijski miokarditis ili perikarditis (upalni srčani problemi), drugu dozu leka mogu da prime tek nakon što ozdrave i nakon mišljenja i odobrenja specijaliste.

Italijanski pedijatri ne preporučuju uzimanje paracetamola pre vakcinacije, već kao i drugi lekovi protiv upala mogu se uzeti nakon imunizacije.

Prema mišljenju pedijatara, mladi i deca treba da se vakcinišu, iako je dosadašnji razvoj pandemije pokazao da su maloletnici manje pogođeni infekcijom.

Ipak, utvrđeno je da oni mogu biti "rezervoar" bolesti koja se posle širi na odrasle, a kod mladih koji su preboleli kovid 19 utvrđena su teška bubrežna i multisistemska oštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: