Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi

Mlade osobe hospitalizovane zbog kovida 19 u podjednakoj su mogućnosti da im se stanje zakomplikuje kao i osobe starije od 50 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje su radili istraživači sa sedam univerziteta u Velikoj Britaniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

09:38

Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi
Foto: Shutterstock/okawa somchai

Četiri od 10 osoba između 19 i 49 godina imale su tokom lečenja problema sa bubrezima, plućima i drugim organima, prenosi BBC.

U istraživanje je bilo uključeno 73.197 osoba u 302 bolnice u Velikoj Britaniji tokom prvog talasa koronavirusa 2020. godine.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i učestalije su kod crnaca nego belaca.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, jedan od troje pacijenata nije bio sposoban da brine o sebi, bez obzira na starosno doba, rasu ili pol.

"Poruka je da ovo nije bolest koja pogađa samo starije i ranjive", rekao je profesor Kalum Sempl, koji je vodio istraživanje.

On je dodao da kovid 19 nije običan grip i da su komplikacije primećene kod mnogo mladih osoba, a kod nekih je potrebno lečenje oštećenih organa i posle preležane zaraze.

Polovina ispitanika je imalo bar jednu komplikaciju tokom lečenja kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: