"Zalažem se za obaveznu vakcinaciju određenih grupa"

Delta soj je registrovan i nalazi se u cirkulaciji, a potrebno je vreme da postane dominantan, rekla je virusologinja, profesorka Tanja Jovanović. Naglasila je da je masovna vakcinacija prioritet i dodala da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja, kao i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2021.

09:56

Default images
Foto: Profimedia

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović je rekla za RTS da što se virus duže nalazi u cirkulaciji, ima više prilike da se menja i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta i da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

"Samo na taj način sprečićemo dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga koji nije zaštićen. Prema tome, mi imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, drugi jeste vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije", istakla je Tanja Jovanović.

"Potrebno je vreme da delta soj postane dominantan"

Foto: V. Juan Roballo, Shutterstock
Govoreći o delta soju, profesorka Jovanović, koja je virusolog, navela je da se taj soj nalazi u cirkulaciji i da je potrebno vreme da postane dominantan. Dodala je da očekuje da delta soj postane dominantan početkom septembra.

"Masovna vakcinacija je prioritet, ali pored masovne vakcinacije je potrebno razmišljati i o dužini trajanja imuniteta koji se postiže vakcinacijom, kao i o određenoj grupi osoba koje iz raznoraznih razloga, pre svega zdravstvenih, nisu razvili vakcinalni imunitet", kazala je profesorka.

Dodala je da starije osobe koje imaju slabiji imunski odgovor, osobe sa hroničnim i autoimunskim bolestima, mogu da budu u riziku, pošto nisu razvili odgovor na vakcinu i da, pre svega, za njih treba razmatrati treću dozu vakcine.

Govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije, Tanja Jovanović je rekla da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

"Ja se zalažem za neki vid obavezne vakcinacije u određenim grupama stanovništva", kazala je profesorka Jovanović.

Vakcinu primilo 75 odsto studenata četvrte i pete godine medicine

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Aleksandar Đurić rekao je za RTS da je vakcinisano 75 odsto studenata četvrte i pete godine studija, ali i da je vakcinu primio i veliki broj studenata šeste godine.

"U narednom periodu planiramo da za prve tri godine sprovedemo anketu koja će nam pokazati koliko je tačno studenata vakcinisano i koji su to razlozi zbog kojih oni nisu još vakcinisani. Studenti najčešće navode da se plaše da je vakcina previše brzo napravljena i vode se time da su mladi i da njih korona neće previše pogoditi, da će oni to preležati na nogama, što, naravno, nije tačno, jer imamo primere da ima i težih slučajeva kod mladih", kazao je Đurić.

Dodao je da iskustvo boravka studenata medicine u kovid bolnicama, gde mogu da se uvere ko sve može da oboli od korone, može da bude velika motivacija za mlade da se vakcinišu.

"U tom trenutku najbolje vidimo kakva je situacija i to nas pokrene da se ne dvoumimo previše", istakao je Aleksandar Đurić i dodao da se on vakcinisao u februaru i da su putem predavanja pokušali da motivišu mlade da se vakcinišu.

"Studenti pokazali i društvenu i individualnu odgovornost"

Virusologinja profesorka Tanja Jovanović je pohvalila studente medicine pošto su pokazali i društvenu i individualnu odgovornost.

"Ne samo po pitanju vakcinacije, nego od samog momenta početka pandemije kovida 19, oni su se uključili u različite aktivnosti i pomagali zdravstvenom sistemu. Prvo su radili u okviru kol-centara, davali informacije građanstvu o samom virusu, infekciji, o načinu kako je moguće dijagnostikovati bolest, a zatim su i ušli u zdravstveni sistem i pomagali oko administriranja podataka i pomagali lekarima koji su imali mnogo više posla oko samih pacijenata", istakla je profesorka Jovanović, navodi RTS.

Dodala je da su studenti već bili u zdravstvenom sistemu, pratili pacijente i na taj način su shvatili šta znači kovid 19 i kako se suočiti sa jednom novom pandemijom.

"Mi smo zajedno sa njima, pre svega sa Studentskim parlamentom, organizovali brojne tribine. Već u maju mesecu je bila organizovana prva tribina gde smo ih informisali o svim novim saznanjima vezano za virus, za patogenezu bolesti, za laboratorijsku dijagnostiku i sve ostalo što je bilo potrebno da znaju kako da sačuvaju sebe", navela je profesorka.

Dodala je da je bio održan i kurs o pravilnom oblačenju i svlačenju lične zaštitne opreme, zbog čega su bili spremni da već u maju prošle godine, kada je situacija bila mirna, sa onlajn nastave pređu na nastavu na klinikama i nakon testiranja nijedan student nije bio pozitivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: