Izrael: Dodatna doza Fajzerove vakcine za odrasle sa slabim imunitetom

Izrael je danas saopštio da će početi da nudi punoletnim osobama sa slabim imunim sistemom dodatnu dozu vakcine protiv koronavirusa, koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/M-Foto
Foto: Shutterstock/M-Foto

Pročitajte još:

Institut Paster: Delta soj otporan na jednu dozu vakcine

SZO još razmatra da li je treća doza vakcine potrebna

Fajzer će tražiti odobrenje za treću dozu

Iz Izraela poručuju da i dalje procenjuju da li bi pripadnici opšte javnosi trebalo da prime treću dozu ove vakcine. Izraelski ministar zdravlj Nican Horovic rekao je da odmah stupa na snagu odluka da odrasle osobe, čiji je imuni sistem ugrožen i koje su dobile dve doze Fajzerove vakcine, mogu da dobiju dodatnu dozu vakcine, a da se čeka odluka o široj distribuciji, prenosi Rojters.

"Ispitujemo ovo pitanje i još nemamo konačan odgovor", naveo je Horovic za radio Kan govoreći o davanju dodatne doze opštoj javnosti u Izraelu. Što se tiče ljudi sa slabijim imunim sistemom, kojima će biti ponuđena dodatna doza vakcine, Horovic je rekao da su u pitanju osobe koje su imale transplantaciju nekog organa ili pate od medicinskog stanja koje izaziva pad imuniteta.

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravlja, oko polovinu od 46 pacijenata koji se nalaze u teškom stanju u Izraelu čine vakcinisani ljudi. Koordinator Izraela za odgovor na pandemiju rekao je u sredu da je velika većina njih iz rizičnih grupa, starijih od 60 godina, koji su ranije imali zdravstvene probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu