Pazite na bol u ovom delu tela - studija kaže da bi to moglo da bude kobno

Svi doživljavaju povremene bolove u telu. Međutim, nedavna istraživanja Bostonskog medicinskog centra otkrila su vezu između žena - ali ne i muškaraca - sa određenom vrstom bola i povišenim rizikom od smrtnosti.

Zdravlje

Izvor: Eat This Not That

Nedelja, 11.07.2021.

11:30

Pazite na bol u ovom delu tela - studija kaže da bi to moglo da bude kobno
Foto:Profimedia

Prema studiji, sistematski pregled literature objavljen u "Journal of General Internal Medicine" analizirajući 11 studija sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih, žene sa jakim bolovima u leđima, vodećim svetskim uzrokom invalidnosti, imaju povišen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima bez nje.

I, što je zanimljivo, isti odnos nije identifikovan sa muškarcima, pa je navelo istraživače da veruju da se dugoročne posledice bolova u leđima mogu razlikovati po polu.

Odnos između bolova u leđima i smrtnosti istraživači su identifikovali na razne načine, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može dovesti do gojaznosti, razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dovesti do loše ravnoteže i padova, što može da rezultira mnogim slabostima koje su opet , povezane sa povećanim mortalitetom.

Istraživači su otkrili da izgleda da starost nema uticaja na povezanost bolova u leđima i smrtnosti.

"Ovo su neočekivani rezultati, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima na invalidnost povećava sa godinama", objasnili su u saopštenju za štampu koja je izašla uz studiju .

"Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene i one koje su identifikovale odrasle sa jačim bolovima u leđima."

Istraživači primećuju da bi buduće studije trebale da se fokusiraju na složeni odnos između bolova u leđima, lečenja bolova u leđima, mentalnog zdravlja, invaliditeta i smrtnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: