SZO još razmatra da li je treća doza vakcine potrebna

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovida 19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/luchschenF
Foto: Shutterstock/luchschenF

Možda vas zanima:

Treća doza - šta smo saznali do sada

Fajzer će tražiti odobrenje za treću dozu

"Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovida 19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika", saopštila je SZO u odgovoru na Rojtersov upit.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv kovida 19 i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga.

Kompanija Fajzer je najavila danas da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv kovida 19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije, po njihovim mišljenjima, mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija koronavirusa.

Direktor Fajzera Mikael Dolsten saopštio je agenciji AP da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njhovim brojem nakon primenjene prve dve.

Zbog ovoga, planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave Fajzera, američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

"Američke zdravstvene agencije angažovane su u naučno zasnovanom, rigoroznom procesu, koji neće obuhvatati samo podatke farmaceutskih kompanija, kako bi razmotrile da li će i kada biti potreban pojačivač za vakcine", navodi se u zajedničkoj izjavi FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu