Bild: Kina prikuplja genetske podatke trudnica?

Nemački dnevnik "Bild" tvrdi da Kina prikuplja genetske podatke nemačkih trudnica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Natalia Deriabina
Foto: Shutterstock/Natalia Deriabina

Možda vas zanima:

Dr Predrag Kon: "Vakcina štiti i trudnicu i bebu" VIDEO

Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Prema pisanju lista, cilj bi mogao da bude razvoj genetski modifikovanih virusa, koji bi se mogli koristiti kao genetsko oružje i podseća da su savetnici američke vlade još u martu upozoravali da Kina radi na takvoj tehnologiji.

Kako tvrdi agencija Rojters, iza svega stoji kineska firma BGI, i dodaje da ona prodaje neinvazivni prenatalni test NIFTY u 52 zemlje sveta.

Tim testom trudnice mogu da utvrde da li će se njihova beba roditi zdrava.

BGI time, navodi "Bild", raspolaže ogromnom bazom podataka majki i embriona, a ova firma, tvrdi "Rojters", istražuje za kinesku vojsku.

Testove BGI distribuira u Nemačkoj firma "Eluthia", koja je potvrdila da sve analize kontroliše Kina u laboratorijama u Hongkongu.

Međutim, dodaju da postoji dogovor o poštovanju zakona o zaštiti podataka EU i da se testovi ne analiziraju u laboratorijama BGI.

Ali, naglašava "Bild" na sajtu "Eluthia" jasno stoji da se analize sprovode u partnerskim laboratorijama BGI. Iz nemačke firme isključuju mogućnost zloupotrebe podataka od Kine, navodeći da BGI nema pravo da dobijene uzorke iz Nemačke koristi za naučne svrhe bilo koje vrste.

"Bild" ukazuje da u firmi "Eluthia" očigledno nisu sigurni da li Kinezi poštuju dogovor. Naime, nakon pisanja "Rojtersa" nemačka kompanija je uputila mejl svojim korisnicima sa zahtevom da pacijentkinje informišu o pisanju medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu