Zagađenje vazduha i bolne menstruacije? I te kako ima veze

Žene izložene štetnom smogu imaju do 33 puta veću verovatnoću da trpe jake grčeve tokom menstruacije, otkriva studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

13:40

Zagađenje vazduha i bolne menstruacije? I te kako ima veze
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Poznato je da je zagađenje vazduha povezano sa nizom zdravstvenih problema, od karcinoma pluća do srčanih bolesti. Sada je istraživanje otkrilo da izlaganje visokoj količini smoga može da poveća rizik od bolnih menstruacija za žene.

Naučnici iz kineske medicinske univerzitetske bolnice u Tajvanu pokazali su da dugotrajna izloženost zagađivačima vazduha može u velikoj meri da poveća rizik od dismenoreje - čestih jakih i bolnih grčeva kod žena.

Dismenoreja je najčešći od svih ginekoloških poremećaja, a povezana je sa grčevima i bolovima u donjem delu stomaka pre ili tokom menstruacije.

Njihovo istraživanje pokazalo je da je kod žena koje žive u područjima sa najvišim nivoom zagađivača vazduha 33 puta veća verovatnoća da će imati veće bolove od onih koje žive u područjima sa nižim nivoom zagađenja.

Nacionalni institut za zdravstvo i negu (NICE) objasnio je: "Dismenoreja je česta. Stope rasprostranjenosti variraju u literaturi i kreću se od 16 – 91 odsto kod žena u reproduktivnom dobu."

To stanje može biti posledica hormonske neravnoteže ili može biti povezano sa drugim osnovnim ginekološkim stanjima kao što su endometrioza, miomi ili inflamatorna bolest karlice.

Iako za dismenoreju ne postoji konkretan lek, njeni simptomi se mogu lečiti antiinflamatornim lekovima.

Mlađe žene u opasnosti

Sada je, po prvi put, otkriven još jedan važan faktor koji može da utiče na razvoj dismenoreje: kvalitet vazduha, posebno dugotrajna izloženost zagađenju.

Tim je analizirao podatke 296.078 žena starosti 16 - 55 godina na Tajvanu, bez evidencije o njihovoj dismenoreji pre 2000. godine. Uzeto je u obzir koliko su dugo bile izložene zagađivačima vazduha, uključujući azotni oksid, azot-dioksid, ugljen-monoksid i PM2,5, na osnovu njihove adrese.

Analiza je otkrila da je od 2000. do 2013. godine 4,2 odsto žena imalo dijagnozu dismenoreje.

Kao što se i očekivalo na osnovu prethodnih studija, mlađe žene, žene sa slabijim prihodima i one koje žive u urbanizovanijim oblastima, imale su veći rizik od razvoja dismenoreje.

Međutim, podaci su takođe otkrili da je kod žena koje žive u područjima sa najvišim nivoom zagađenja vazduha rizik od dismenoreje bio 16,7 do 33,1 puta veći nego kod žena u područjima sa najnižom izloženošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: