Hladne ruke i noge mogu da ukažu na problem sa disanjem

Postoji mnogo mogućih objašnjenja za hladne ruke i stopala, pa je važno razgovarati sa svojim doktorom da biste shvatili uzrok, ali jedan od mogućih uzroka može biti i to kako dišete.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: shutterstock/By Image
Foto: shutterstock/By Image

Pročitajte još:

Hladne ruke i noge - zašto se to događa?

Zašto su nam hladne ruke?

Stručnjak za disanje Patrik Makion kaže da hladne ruke i stopala često imaju ljudi s lošim navkama disanja. Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvni sudovi (za razliku od polaganog disanja, koje oslobađa azotni oksid - molekul koji igra ključnu ulogu u povećanju cirkulacije i isporuci kiseonika u ćelije). Kad se krvni sudovi stegnu, to uzrokuje isporuku manje kiseonika po telu i tako dolazi do hladnih prstiju, kaže Makion.

Takođe, brzo disanje dovodi do bržeg gubljenja ugljen-dioksida.

"Kada izgubite previše ugljen-dioksida i pH se poveća, hemoglobin, koji je glavni prenosilac kiseonika u krvnim ćelijama, ne oslobađa kiseonik na vreme. I kao što je gore pomenuto, manje kiseonika u krvnim sudovima često rezultira hladnim rukama i nogama", dodao je.

Naravno, obrasci disanja nisu jedini razlog hladnih ruku i stopala. Postoji i mnogo drugih razloga koji dovode do toga, na primer, neravnoteža štitne žlezde. Ipak, da promenite način disanja jeste nešto što najbrže možete.

Makion kaže da je najvažnije disati kroz nos.

"Kad dišete kroz usta, obično dišete brže i plitko, dok je disanje kroz nos sporije i dublje, pa se oslobađa azotni oksid koji pomaže u prenosu kiseonika i hranljivih materijai u ćelijama", objašnjava i dodaje da možete da se odlučite i za specifične vežbe disanja.

"Stavite jednu ruku na prsa, a drugu odmah iznad pupka i lagano usporavajte brzinu disanja. Fokusirajte se na protok vazduha koji ulazi u nos i imajte opušten, polagan i nežan izdah. Želja za ponovnim udisanjem znači da se ugljen dioksid povećao u krvi što može pomoći hladnim rukama ili stopalima da budu toplije", rekao je Makion, a piše MBG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu