"U Srbiji će se javiti i druge bolesti, pored groznice Zapadnog Nila"

Imunolog Srđan Janković ističe da je moguće da se zbog promene klime u Srbiji jave i druge bolesti pored groznice Zapadnog Nila, koja je trenutno zastupljena u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pročitajte još:

Ima li Beograđana zaraženih virusom Zapadnog Nila?

I to je to: U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da zbog promene klime u Srbiji treba očekivati i druge bolesti, pored groznice Zapadnog Nila. "Groznicu Zapadnog Nila ne prenose samo tigrasti komarci, ali nema razloga za paniku, treba samo biti oprezan", rekao je Janković za RTS.

Najteža komplikacija te groznice je zapaljenje mozga, što je, dodaje on, retko i javlja se kod starijih građana. Govoreći o mogućem novom talasu koronavirusa u Srbiji, imunolog je rekao da je neophodno da se vakciniše što veći broj građana.

"Situacija jeste relativno dobra, ali svakog dana imamo oko sto zaraženih, a veliki deo stanovništva nije imun na ovu bolest, što je rizik koji će neminovno dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije", istakao je on.

Janković je naglasio da vakcina štiti od svake varijante virusa.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

"Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama", naglasio je Janković, član Kriznog štaba.

Rekao je da "ne želi da zvuči kao neko ko kvari zabavu", ali da je suština živeti život i učiniti nešto da se ne ponove pređašnje istuaicje.

"Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, maska je najmanji problem. Svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo. Ako bismo povećali obuhvat vakcinacije, velike su šanse da bismo mogli da oboljevanje svedemo na sporadične slučajeve, u suprotnom ćemo imati epidemijske talase", napomenuo je Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja.

"Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom. Ali nama požar tinja, kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti", naglasio je imunolog.

Janković je ukazao da nijedna bolest sama po sebi nije kontraindikacija za vakcinaciju.

"Jedino je stvar procene kada da se vakciniše takva osoba, da se bolest dovede u mirnu fazu. Treba reći ljudima da su retke situacije kada neko iz medicinskih razloga ne može da se vakciniše", naveo je imunolog.

Objasnio je da će šarenolikosti sa epidemijom po zemljama biti sve dok većina zemalja ne dostigne prag kolektivnog imuniteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu