Novi virus BRNU je registrovan u vrtićima, i roditelji mogu da ga dobiju VIDEO

Vest o novom virusu koji se pojavio u vrtićima zabrinuo je sve roditelje ali i vaspitače. Ovaj virus manifestuje se osipom i plikovima po usnama, šakama i stopalima i veoma je sličan malim boginjama.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 05.07.2021.

15:15

Novi virus BRNU je registrovan u vrtićima, i roditelji mogu da ga dobiju VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Veoma zarazni virus BRNU poslednjih nedelja hara među decom u beogradskim vrtićima.

"Simptomi su nespecifični, glavobolja i mala temperatura oko 38, može se javiti i bol u stomaku, povraćanje odnosno dijareja, ono što je tipično jesu izrasline u usnoj duplji, te male ranice bole decu, ona slabije jedu zbog toga. Tretiranje tih ranica je sa gelovima i sprejevima, oni samo malo olakšaju tegobe, ne mogu da izleče virus", rekla je pedijatarka doktorka Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac.

Pored navedenih simptoma, mogu se javiti i promene na šakama i stopalima, one su praćene stvaranjem plikova koji pucaju, ali se i to tretima mastima i gelovima koji su propisani od lekara.

"Leto nama i jeste najtipičnije za stomačne tegobe i viruse koji izazivju povraćanje i dijareju, bolest usta stopala i ruku jeste najtipičnija u kod odojčeta, ali obolevaju i roditelji ako se zaraze od dece, inkubacija traje nekoliko dana", kaže dr Marija Golubović, za Televiziju "Prva".

Klinička slika dece može da bude banalna, navodi doktorka Golubović, savetuje da hrana koju roditelji treba da daju deci bude mekša, kao i da treba izbegavati slanu i tvrdu hranu.

Saradnica za preventivno zdravstvenu zaštitu Nataša Arsenović naglašava da je najbitnija trijaža, kao i da se produžena trijaža sprovodi tokom čitavog dana, takođe se prati i zdravstveno stanje dece. Ako se kod jednog deteta javi osip ili dijareja, ono se izoluje i obaveštavaju se roditelji.

"Pored higijenskih, važne su i dezinfekcione mere, koje se dnevno zastupaju. Mere se sprovode kroz higijenu dece i zaposlenih, kroz nošenje radne obuće i odeće zaposlenih, kroz obavljanje sanitarnih pregleda zaposlenih. Boravak dece na otvorenom treba biti češći, kao i provetravanje prostorija gde deca borave, neophodno je i uzorkovanje hrane", rekla je Nataša Arsenović.

Opširnije o ovoj temi možete pogledati u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: