Sada kada je tu, šta znamo o virusu Zapadnog Nila?

Trenutno je u Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila, detektovala ga je Laboratorija Sektora ekologije JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca. Virus težu kliničku sliku izazove kod jednog od 150 obolelih, najveći deo inficiranih virus preboli a da i ne primeti, dok se kod manjeg broja pacijenata on manifestuje slično gripu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2021.

14:40

Sada kada je tu, šta znamo o virusu Zapadnog Nila?
Foto:Shutterstock/sun ok

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan 1937. godine u slivu Zapadnog Nila, u oblasti Ugande.

Nakon što je otkriven, virus se proširio siz Afriike na Bliski istok, delove Azije i Australije, centralnu i istočnu Evropu i Mediteran. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus na svetu.

Glavni prenosilac groznice Zapadnog Nila je komarac iz roda Culex, ali i komarci drugih rodova. Do sada je virus Zapadnog Nila izolovan kod 43 vrste komaraca, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava u avgustu i septembru, odnosno pred kraj sezone. To je vreme kada komarci menjaju domaćine i napadaju ptice i ljude. Izrazito visoke temperature takođe pogoduju bržem razvoju virusa.

Kako se prenosi

Кomarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženog domaćina. Inficirani komarci doživotno prenose uzročnika. Infekcija se na ljude i životinje najčešće prenosi ubodom zaraženog komarca. Кomarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica. U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Simptomi bolesti nastaju od trećeg do 14. dana nakon uboda zaraženog komarca.

Simptomi

Кod oko 80 odsto zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski. Oko 20 odsto inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

Кod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Terapija za infekciju ovim virusom ne postoji, već je ona samo korektivna, odnosno ublažavaju se simptomi bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: