Delta soj u Srbiji; šta kažu građani? VIDEO

Delta soj je stigao u Srbiju, činjenica je da se on prenosi pet puta brže, simptomi su vrlo slični jakoj prehladi. Potvrđena su dva slučaja ovog soja, a iz struke napominju da je neophodna vakcinacija stanovništva da ne bi došlo do ponovne borbe sa virusom u septembru ili oktobru.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.07.2021.

18:16

Default images
Foto:Printscreen/Prva televizija

Kada smo pomislili da se situacija sa koronavirusom makar malo umirila, dva slučaja novog, delta soja potvrđena su u Srbiji. Nova varijacija virusa je opasnija jer se mnogo brže širi i napada mlade.

Indijski ili delta soj širi se čak pet puta brže. Stručnjaci navode da kod mlađih pokazuje sliku kao kod vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju. Kao simptomi javljaju se kijavica, bol u grlu i glavobolja. Dva potvrđena slučaja u Srbiji nagoveštavaju da je nova borba pred nama.

Struka ostaje u pripravnosti, ali po ko zna koji put apeluje.

"Da imamo i nekoliko hiljada osoba, to znači pune kovid bolnice, to znači opet priča o respiratorima o izveštajima o smrti, to nam zaista nije potrebno ako možemo to da sprečimo već sada, zato što borba protiv korone se neće da vodi u oktobru ili decembru neego se ona sada vodi i to se vodi samo vakcinacijom
Što se više ljudi vakciniše tokom leta, lakše ćemo se boriti protiv Delta soja koronavirusa tokom jeseni. Znači - više vakcinacije sad, mirnija jesen", rekao je dr Zoran Bekić.

Najavio je i da u sledećim danima očekuje više slučajeva, ali da će zamah korone biti u septembru ili oktobru kada je vreme porasta virusnih infekcija. "To se dešava mnogo ranije zato pre svega mogu samo da apelujem i molim pre svega sa informacijom da nas vakcine štite od svih sojeva korona virusa pa i delta soja", rekao je on za TV "Prva".

Zemlje širom sveta uvode nova ograničenja i zaključavanja zbog novog soja. Iako situacija preti da bude ozbiljna, sugrađani nisu zabrinuti.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: