Ludi saveti stručnjaka za spavanje u toku leta zaista rade

Naša tela mogu da izdrže nekoliko noći sa manje sna. Uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san, dodaje nemački stručnjak

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2021.

11:36

Ludi saveti stručnjaka za spavanje u toku leta zaista rade
Foto:Shutterstock/Stokkete

Posledice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo da potcenite, ističe nemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Genter Ves dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno kolektivnim zevanjem na poslu ili u školi.

Međutim, ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na putu, ili brojne greške tokom obavljanja dnevnih zadataka, upozorava šef nemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji bi mogli da pripomognu da se ljudi u toku letnjih vrelih noći osećaju ugodnije, posebno u nedostatku klima-uređaja.

"Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih pre odlaska na spavanje", kaže Ves.

Drugi savet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popijte nešto vruće.

"Popijete li nešto toplo pre odlaska u krevet, manja je verovatnoća da ćete se znojiti", kaže ovaj stručnjak. A topao tuš će, na primer, otvoriti pore na koži i osigurati osećaj svežine.

Ves savetuje da se pre spavanja izbegne uzimanje čaše vina.

"Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali to takođe širi krvne sudove i podstiče noćno znojenje", dodaje on.

Prema mišljenju Vesa, tablete za spavanje takođe su zabranjene da bi se izbeglo stvaranje zavisnosti.

Naša tela mogu da izdrže nekoliko noći sa manje sna, dodaje nemački stručnjak.

Ves ima i nekoliko posebnih saveta: ako imate pločice u spavaćoj sobi, na njih možete da polijete malo vode, koja će pomoći rashlađivanju prostorije, ali tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete sa kreveta.

"Ili jednostavno idite u podrum i tamo spavajte", poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

Sve u svemu, dodaje on, samo uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: