"Vakcina je efikasna i za to postoje brojni dokazi"

Novoizabrani dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović poručio je da za vreme ekstremno povišenih temperatura, oni koji znaju da imaju vaskularnu bolest treba da se čuvaju, ali i da što pre reše svoj zdravstveni problem.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

Možda vas zanima:

Sputnjik V odobren i za trudnice

Vakcina proizvođača Fajzer i Biontek efikasna protiv delta varijante

Prof. dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKC Srbije i novoizabrani dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je za medije da su, kada su temperature bile ispod proseka, dolazili pacijenti sa simptomatskim i rupturiranim aneurizmama aorte, a da se poslednjih dana javljaju pacijenti sa akutnim moždanim udarom.

"U situacijama ekstremno povišenih temperatura, oni koji imaju neku vaskularnu bolest za koju znaju, moraju se čuvati izlaganja njima, moraju se čuvati psihofizičkog stresa i naravno, trebaju svoj vaskularni problem rešiti kako ne bi došli u situaciju da im je potrebna hitna operacija, kada je ishod, ipak neizvesniji", naveo je Davidović.

Dodao je da su tokom pandemije radili u smanjenom kapacitetu, ali da se hitni i hronični pacijenti nisu odlagali, a da sada dolaze i oni pacijenti čija bolest ne trpi veća odlaganja.

Govoreći o vakcinaciji, Davidović je naveo da je, kada je vakcinacija počela u januaru, očekivao da će do početka jula biti vakcinisan znatno veći broj ljudi u Srbiji.

"Vakcina je efikasna i za to postoje brojni dokazi. Navešću jedan koji se odnosi na moju kliniku sa 200 zaposlenih, gde je 75 odsto njih vakcinisano, što je po nekim merilima dobro, ali ja nisam u potpunosti zadovoljan. Otkako smo dostigli takav broj vakcinisanih, poslednjih mesec i po dana, imali smo samo jednog novoobolelog među zaposlenima i to osobu koja zbog drugih zdravstvenih razloga nije smela da primi vakcinu", istakao je Davidović.

Dodao je da je pre toga bilo petoro novoobolelih između prve i druge doze vakcine i samo jednog zaposlenog koji se zarazio i pored toga što je vakcinisan.

"Glavni i jedini simptomi su mu bili gubitak osećaja čula ukusa i mirisa, što će reći da je vakcina pokazala svoju efikasnost. Zato pozivam sve one koji to nisu učinili da se vakcinišu. Nadležni kažu da su među njima uglavnom mladi. Dakle, oni bi trebalo da se vakcinišu, ne samo zato da bi išli na letovanje, već da bi krenuli regularno u srednju školu i fakultete, a to će onda biti bezbednije i za njih i za njihovu okolinu", istakao je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu