Opasnije kada muva "popljuje" hranu nego kada samo sleti na nju

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje mušica može preneti kada sleti na hranu, tvrdi Tomas Dž. Denijels, naučnik i direktor ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordhem u Njujorku.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

10:08

Opasnije kada muva
Foto: Profimedia

Kada mušica pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe čim sleti, pa i na hranu, bez obzira što je na njoj bila svega nekoliko sekundi, prenosi "The Healthy".

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se prenese u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Denijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada mušica "povraća", odnosno kada popljuje hranu. Kada sleti na hranu, mušica je zapravo ne jede odmah, već po njoj ispušta sokove koji će je omekšati, kako bi je na kraju mogla "pojesti" u tečnijem obliku.

Telesna tečnost koju mušica ispušta po hrani je puna bakterija, pa su zbog toga mnogo veće šanse da se zarazite ako je hrana "popljuvana", nego kada je samo sletela na hranu.

Sokovi koje mušica ispušta su opasniji jer dolaze iz njenog tela, dok su bakterije koje se nalaze po njenom telu manje opasne.

Stoga, ako je samo jedna mušica sletela na hranu, ne morate je odmah bacati. Veće su šanse da se zarazite ako je više mušica sletelo, što se najčešće dešava kada jedete napolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: