Klime mogu da vam naškode, isključite ih barem 3 minuta pre izlaska iz automobila VIDEO

Hitna pomoć je, u protekla dva dana, imala mnogo posla. Na ulici, ali i u stanovima građani su padali u nesvest. Česte gužve u saobraćaju su zastupljene preko cele godine, a posebno sada tokom leta umeju da budu i veoma opasne po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 24.06.2021.

10:43

Klime mogu da vam naškode, isključite ih barem 3 minuta pre izlaska iz automobila VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Problemi koji dolaze u toku nagle promene temperature se uglavnom vezuju za dehidrataciju , a ona sa sobom nosi i određene zdravstvene probleme. Upozoravanje na konstantnu konzumaciju tečnosti u toku ovog perioda ima svoju svrhu.

"Direktno izlaganje tela, glave i vrata suncu dovodi do nastanka sunčanice koja se manifestuje glavoboljom osećajem mučnine, gađenja i povraćanja. Može da dođe i do povišene telesne temperature.Osobu onda morate da sklonite sa sunca, raskomotiti je od garderobe i polako joj davati vodu", rekao je pomoćnik direktora Doma zdravlja Palilula, internista dr Igor Dimitrijev.

Preporuke su da se izbegavaju kafa, alkohol i gazirana pića koja u sebi sadrže puno šećera, jer konzumacijom istih dovodi se u stanje dehidratacije. "Prilikom izlaganja visokim temperaturama može doći do poremećaja centra za termoregulaciju, jer organizam ne može da se izbori sa temperaturom i ako još uzmete alkohol ili gaziranou tečnost to do gubljenja i tečnosti i elektrolita", rekao je on za TV Prva.

U slulčaju da dođe do nesvestice usled dehidratacije, doktor preporučuje da se popije slana supa.

Većina građana zna kakav kolaps u saobraćaju može da se stvori tokom svakog vremenskog perioda, ali letnji period je mnogo specifičniji jer se uključuju klima uređaji koji stvaraju drastičnu razliku u temperaturi.

"Provetravajte vozilo, čest je taj nagli prelaz iz toplog u hladno i dolazi do skupljanja i širenja krvnih sudova ukoliko se radi o osobama koje imaju kardfiovaskularna oboljenja, svi volimo da uđemo u rashlađenu prostoriju ali u nekom trenutku moramo da izađemo napolje. Zato je potrebno je vreme da bi se organizam aklimatizovao", rekao je on.

Dimitrijev ističe i da je najbolje da se klima uređaj isključi barem tri minuta pre parkiranja, da bi se organizam navikao.

Opširnije pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: