Pivo je korisno: Naučnici potvrdili da pomaže u lečenju bolesti jetre

Novo istraživanje sugeriše da je hmelj koristan za jetru.

Izvor: Eat This Not That
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Ilustracija/Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Pročitajte još:

Kakvu kafu pijete može da utiče na to koliko ćete da smršate

Čaša vina za ručak ili večeru ne može da šteti zdravlju, ali ovo meso može

Većina ljudi ne bi pivo smatrala zdravim pićem, zar ne? Kako se ispostavilo, ispijanje ovog voljenog napitka može doneti neke koristi, osim što će vam pomoći da se opustite nakon dugog dana.

Prema novom istraživanju Oregonskog državnog univerziteta, par jedinjenja koja potiču iz hmelja - biljke koja pivu daje ukus i boju - može pomoći u sprečavanju jetrene steatoze. Takođe je poznata kao bolest masne jetre, javlja se kada u jetri dođe do opasnog nakupljanja masti.

Procenjuje se da 25 odsto odraslih u SAD ima bezalkoholnu masnu bolest jetre, što je, kao što i samo ime govori, vrsta masne bolesti jetre koja se razvija iz razloga koji se ne odnose na konzumaciju alkohola.

Studija, koja je objavljena u časopisu "E lajf", otkriva da jedinjenja ksantohumol (KSN) i tetrahidroksantohumol (TKSN) mogu ublažiti akumulaciju masti u jetri prouzrokovanu prehrambenim izborima.

Ovo je važno jer je jedan od faktora rizika za NAFLD rezistencija na insulin, što može da prouzrokuje lakši i redovniji skok nivoa šećera u krvi. Još jedan faktor rizika?

Dijeta bogata mastima. Kada u jetri ima previše masti, ona ne može pravilno da obradi hranljive materije ili tako efikasno filtrira toksine. U najgorem slučaju, masna bolest jetre može dovesti do otkazivanja jetre.

Međutim, ova jedinjenja koja se nalaze u hmelju mogu biti u stanju da se bore protiv nakupljanja masti.

"Pokazali smo da je TKSN bio veoma efikasan u suzbijanju razvoja i napredovanja steatoze jetre izazvane dijetom“, rekao je u izjavi Adrian Gombart, profesor biohemije i biofizike na OSU koledžu za nauku i glavni istraživač na Institutu Linus Pauling. "Čini se da je TKSN efikasniji od KSN, možda zato što su znatno viši nivoi TKSN sposobni da se akumuliraju u jetri, ali KSN takođe može usporiti napredovanje stanja, pri većoj dozi."

Da pojasnimo, KSN je vrsta flavonoida koji proizvodi hmelj, a TKSN je hidrogenizovani derivat KSN, ali to ne znači da bi trebalo da popijete šest paketa piva.

Ovo su 4 posledice za jetru ako pijete previše gaziranih sokova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu