Kuba ima dve vakcine, potrebne tri doze; rezultati - 92% i 62%

Kubanski centar za genetski inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa delotvorne čak 92,28 odsto.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

11:09

Kuba ima dve vakcine, potrebne tri doze; rezultati - 92% i 62%
Foto: Profimedia

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Tviter profilu, što su sa oduševljenjem dočekali i podelili mnogi zvaničnici Kube.
Rezultati o delotvornosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine - Soberana 2, koja je delotvorna 62 odsto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.

"Nemaju antitela, pa dolaze po treću dozu"; "Ne možete je primiti"

Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za javnu upotrebu.

Treća doza? "Ne vidim problem"

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo da proizvodi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: