Kuba ima dve vakcine, potrebne tri doze; rezultati - 92% i 62%

Kubanski centar za genetski inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa delotvorne čak 92,28 odsto.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Treća doza - šta smo saznali do sada

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Tviter profilu, što su sa oduševljenjem dočekali i podelili mnogi zvaničnici Kube.
Rezultati o delotvornosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine - Soberana 2, koja je delotvorna 62 odsto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.

"Nemaju antitela, pa dolaze po treću dozu"; "Ne možete je primiti"

Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za javnu upotrebu.

Treća doza? "Ne vidim problem"

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo da proizvodi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu