Kjurvak prokockao šansu veka

Dugo se mislilo da će oni prvi razviti vakcinu protiv korone, ali onda su ih drugi prestigli. Sada je pitanje da li će vakcina nemačkog Kjurvaka uopšte dobiti dozvolu. Prve studije su poražavajuće.

Izvor: DW
Podeli
Shutterstock: Kunal Mahto
Shutterstock: Kunal Mahto

Velika prašina digla se prošlog proleća kad se čulo da je Donald Tramp navodno ponudio milijardu evra da Kjurvak, firma iz nemačkog Tibingena, pravi vakcine protiv korone samo za američko tržište.

Ta nepristojna ponuda je odbijena, a Kjurvak je ostao najveća evropska nada, posebno kada se uortačio sa gigantom farmaceutske industrije Bajerom koji je trebalo da masovno proizvodi vakcinu.

Nada je bila uzaludna, kako se ispostavilo. Ne samo da je nekolikio proizvođača napravilo vakcinu pre ove firme, već sada podaci kažu da Kjurvakova vakcina, koja je još u fazi ispitivanja, ima efikasnost od svega 47 odsto, nedovoljnu da dobije dozvolu. Kako je saopšteno, prvi presek pokazuje da delotvornost vakcine zavisi od starosti ljudi, kao i varijante koronavirusa.

U pitanju su tek međurezultati, ali vrednost akcija firme iz Tibingena na Vol stritu smesta je opala za polovinu.

Veliko razočaranje

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Kjurvakova vakcina, bazirana na mRNA tehnologiji kao i Bajontekova i Modernina, nalaze se u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja sa 40.000 dobrovoljaca. U toj fazi, jedan deo njih dobija vakcinu, a drugi placebo, a onda se prati iz koje od te dve grupe se koliko ljudi zarazi koronom u svakodnevnom životu i kakav im je tok bolesti.

Prema saopštenju Kjurvaka, do sada je otkriveno trinaest različitih varijanti koronavirusa među njihovim dobrovoljcima. Samo jedan jedini slučaj opada na izvornu varijantu koja se proširila iz Kine, što govori da su mutacije potpuno preuzele primat.

Sada je izvesno da Kjurvakova vakcina neće već u junu dobiti dozvolu Evropske agencije za lekove, a pitanje je da li će je dobiti uopšte. "Konačna efikasnost bi još mogla da bude drugačija", rekao je generalni direktor firme Franc-Verner Has, priznajući da je očekivao bolje međurezultate.

Bolje rezultate je očekivao i nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji sada govori o "velikom razočaranju".

EU htela 405 miliona doza

Nije ni čudo, Nemačka je već do kraja juna bila računala na 1,4 miliona doza od Kjurvaka. Evropska unija je unapred obezbedila ukupno 405 miliona doza ove vakcine koja, kako se čini, nikada neće ni krenuti u masovnu proizvodnju.

Menadžer magazin, koji se bavi temama iz poslovnog sveta, piše da je Kjurvak "prokockao šansu veka". Prema viđenju tog magazina, milijarder i investitor Ditmar Hop poverio je stvar pogrešnom menadžmentu.

Stvar se drugačije odvijala u Majncu, gde je sedište Bionteka koji je, u saradnji sa američkim Fajzerom, razvio prvu na zapadu odobrenu vakcinu protiv korone. Biontekova vrednost je skočila u nebesa, a vodeći naučnik i osnivač firme Ugur Šahin došao je do bogatstva koje se procenjuje na 8,6 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu