Da im životni vek više ne bude oročen na 25 godina: Nove terapije za fibrozu o trošku fonda VIDEO

Ministarstvo zdravlja i ministarstvo finansija postigli su dogovor da se pacijentima obolelim od cistične fibroze i SMA omoguće inovativne terapije. Kako je u pitanju multisistemska bolest gde je terapija celoživotna, ona se vodi kao neizlečiva i ovaj lek je najbliži korak izlečenju od svih do sada u istoriji lečenja ove bolesti, smatra Ana Kostadinović, devojka koja boluje od cistične fibroze.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Reč je o tzv. lekovima treće generacije koji, za razliku od dosadašnje terapije koja je fokusirana na rešavanje posledica progresa bolesti, rešavaju uzrok na samom ćelijskom nivou i zbog toga je ona toliko dragocena, odnosno kako mi u celom svetu kažemo "magičan lek". Zaista rezultati kod svih pacijenata koji su kompatibilni sa primanjem ove terapije prema svojoj vrsti genetske mutacije su neveroavatni - uspostavlja se jedna normalna funkcija organizma. To znači da pluća koja kod nas najviše trpe i koja se konstantno ispunjavaju gnojnim bakterijskim infektivnim sekterom počinju da se normalno čiste, ventiliraju, prestaje polako potreba za učestalim inhalacijama koje mi u ovom statusu imamo 4-6 svakoga dana", objašnjava Ana za TV Prva.

Ona dodaje i da lek uspostavlja normalnu funkcija pankreasa i žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kao i organa za reprodukciju.

"Značajno bismo smanjili terapiju i povećali funkciju ne samo pluća, nego i svih drugih organa i imali bismo priliku za duži životni vek koji ne bi bio oročen na 25 godina ili na polazak u srednju školu kao što smo prošle godine izgubil neke jako mlade saborce. Možda bismo mogli da planiramo potomstvo, kredite, da dobijemo dugoročniju perspektivu u životu".

"Nadamo se da ćemo već tokom 2021. imati prve pacijente koji će početi sa primanjem Trikafte u Srbiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu