Astrazenekin tretman lečenja antitelima protiv kovida 19 nije uspeo

Englesko-švedski proizvođač lekova Astrazeneka u utorak je izdao saopštenje da studija o njegovom lečenju monoklonskim antitelima,AZD7442, nije ispunila glavni cilj sprečavanja simptomatskog kovida 19, kod ljudi koji su nedavno bili izloženi novom koronavirusu.

Izvor: Reuterus.com
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Pročitajte još:

Astrazeneka: 76 odsto

Astrazenekina izaziva teže reakcije nakon prve doze, a Fajzerova nakon druge: Je l' kod vas tako?

Sve što treba da znate o vakcini Astrazeneke

Kompanija je saopštila da su učesnici ispitivanja bile nevakcinisane odrasle osobe starije od 18 godina koje su bile izložene osobama sa koronavirusom u proteklih osam dana.

AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptomatskog kovida 19 za 33 odsto u poređenju sa placebom, što nije bilo statistički značajno, saopštila je kompanija.

"Iako ovo ispitivanje nije postiglo primarnu krajnju tačku protiv simptomatskih bolesti, ohrabruje nas zaštita koja se vidi kod negativnih učesnika PCR-a nakon lečenja AZD7442, rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsednica Astrazeneke, u izjavi.

Terapija monoklonskim antitelima pripada klasi lekova koji oponašaju prirodna antitela koja telo proizvodi za borbu protiv infekcije.

"Rivals Regeneron Pharmaceuticals Inc" i "Eli Lilly & Co" su razvili terapije monoklonskim antitelima koja su odobrena za upotrebu u Sjedinjenim Državama za lečenje pacijenata zaraženih virusom. Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je Regeneronovu terapiju i u toku je pregled sličnih lekova.

Lek AZD7442 se razvija uz podršku vlade SAD. Astrazeneka je u martu najavila dogovor sa američkom vladom o isporuci do pola miliona doza.

Kompanija je u utorak rekla da sada pregovara sa američkom vladom u vezi sa narednim koracima u sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu