Ko je primio kinesku i Fajzerovu vakcinu može odmah da dâ krv

Potrebne veće količine krvi, stižu apeli na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Dr Ivana Rodić, iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekla je za RTS da su neophodne nedeljne rezerve u ovom trenutku1.500 jednica krvi, a prošle nedelje je prikupljeno 92 procenta potrebne količine.

Izvor: RTS
Podeli
Foto:Shutterstock/New Africa
Foto:Shutterstock/New Africa

U poslednjih mesec dana, broj pacijenata u kovid sistemu manji je za oko 3.000. Zato su mnoge zdravstvene ustanove izašle iz crvene zone i vratile se zbrinjavanju svojih starih pacijenata i operativnim programima.

Rezerve AB negativne krvne grupe su na minimumu, smanjuju se i rezerve B krvne grupe.

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da je tokom vikenda bilo 126 doborovoljnih davalaca krvi, a neophodne rezerve u ovom trenutku su 1.500 jednica krvi – prošle nedelje 92 odsto od tog broja je prikupljeno.

"To znači da ne možemo napraviti značajne rezerve, ali zadovoljavamo potrebe zdravstvenih institucija za koje je zadužen Institut", kaže doktorka Rodić.

"Čestitamo svim građanima koji su dobrovoljni davaoci krvi, ovo je poseban dan. 'Neka svako srce kuca' je slogan. I tokom pandemije kada je bilo ograničeno kretanje dobrovoljni davaoci su nastavili da daju krv i pomogli da se mnogi građani izleče", rekla je doktorka Rodić.

Što se tiče pandemije, ukazuje na to da je 172.000 građana dalo krv, što je 17 odsto manje ako se poredi sa periodom pre pandemije.

Objašnjava da svi koji su primili "Sinofarmovu" i "Fajzerovu" vakcinu mogu da daju krv bez odlaganja, a što se tiče "sputnjika" i "Astrazenekine" mora da prođe dve nedelje od primljene druge doze.

Što se tiče građana koji su preležali kovid, oni mogu dati krv nakon 15 dana ako nisu imali upalu pluća, ukoliko jesu, onda mora da prođe tri meseca do konačnog ozdravljenja.

Krv može dati svako ko je zdrav, punoletan, i ima više od 50 kilograma, muškarci na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu