Delta soj koronavirusa 60 odsto zarazniji

Delta soj koronavirusa, koji je sada dominantan u Velikoj Britaniji, 60 odsto je zarazniji od prethodne varijante, piše u danas objavljenoj studiji, samo tri dana nakon odluke vlade o ukidanju poslednjih ograničenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

14:53

Delta soj koronavirusa 60 odsto zarazniji
Foto:Profimedia

Prema toj studiji britanskih zdravstvenih vlasti (Public Health England, PHE), 42.323 slučaja (29.892 pre više od nedelju dana) soja virusa koji potiče iz Indije, otkrivena su u Velikoj Britaniji, odnosno u 90 odsto slučajeva novozaraženih.

Izrael: Britanski soj virusa povećao broj ozbiljno obolelih

Vlasti, međutim, smatraju "ohrabrujućim" što to povećanje nije praćeno povećanjem broja hospitalizovanih. Trenutno se hiljadu pacijenata sa koronavirusom nalazi u britanskim bolnicama.

"Podaci pokazuju da program vakcinacije nastavlja da ublažava posledice ovog soja među ljudima gde je veliki broj osoba koje su primile obe doze vakcine", ističe PHE.

Britanski soj korone izaziva 64 odsto više hospitalizacija

Najteže pogođena evropska zemlja sa gotovo 128.000 umrlih, Velika Britanija je sprovela masovnu kampanju vakcinacije, pa je više od 77 odsto odraslih vakcinisano za šest meseci.

Nakon restriktivnih mera tokom zime, vlada je postepeno ukinula ograničenja, ali ukidanje najnovijih mera, prvobitno planirano za 21. jun, ugroženo je zbog nedavnog povećanja broja zaraženih sa 6.000 do 7.000 novih slučajeva dnevno.

Prema londonskom listu "Tajms", vlada Borisa Džonsona sada razmatra odlaganje ukidanja svih mera za četiri nedelje, a odluka se očekuje u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: