Kada homeopatija može da pomogne? VIDEO

Metode komplementarne medicine prate glasine da nisu medicinski priznati, čak je i poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić izjavio da homeopatija nije medicina.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Homeopatija u doba korone: Metoda za hrabre, bogate ili one kod kojih ništa drugo "ne radi"?

Veliki broj ljudi, ne samo kod nas već i u svetu, alergije i razne druge bolesti leči homeopatskim lekovima. Da li se treba lečiti samo klasičnom medicinom i kada može, a kada ne može da pomogne homeopatija, govorila je dr Danka Nikolić Šokota, lekar-homeopata.

U Srbiji postoji pravilnik u kojem se propisuju bliži uslovi, način obavljanja metoda i postupaka komplementarne medicine u zdravstvenoj ustanovi, drugom pravnom licu za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavlja i poslove zdravstvene delatnosti, odnosno privatnoj praksi, kao i program stručnog osposobljavanja zdravstvenih radnika za obavljanje metoda komplementarne medicine.

"Pravilnik važi od 2007 godine a 2018 je dopunjen, metode medicine koje su zastupljene u Srbiji i koje služe za prevenciju digagnostiku lečenje i rehabilitaciju ima 13, ajurveda - tradicionalna indijska medicina, akupunktura, tradicionalna kineska medicina, osteopatija, hiropraksa, aromaterapija i ima ih još, to je zvanično priznata medicina", izjavila je za TV Prva Dr Danka Nikolić Šokota , lekar-homeopata.

"Neki lekovi jesu klinički ispitani i to je ovaj miks preparata, nekoliko homeopatskih lekova od kojih je napravljen jedan preparat, kao što je polinol, cinapsin, prave se kao galenski preparati u galenskim laboratorijama, njih distribuiraju licencirane apoteke, a za sada postoji samo jedna u Srbiji", rekla je ona.

"Mi imamo mini apoteke u našim ordinacijama i snabdevamo se iz tih licenciranih apoteka, bezbedni su lekovi. Homeopatija postoji skoro 300 godina i pokušavaju da je obore, ona nije propala, niko nije napao kvantnu mdicinu ili neku drugu, ovde je problem neinformisanost", izjavila je Nikolić Šokota.

"Gledate šta je u najboljem interesu pacijenta i uvek ga šaljete gde treba, homeopatija je zasebni zdravstveni sistem i mi možemo da pomognemo pacijentima, da bolje podnose terapije i zračenja, hiruška stanja ne možemo da lečimo, ali hronične bolesti možemo, ekceme takođe".

"Dejstvo homeopatskog leka nije hemijsko nego fizičko, vama homeopatski lek menja frekvenciju tamo gde je poremećena, vi vibrirate kada ste zdravi istom frekvencijom, a kada se razbolite to se poremeti, poenta je u fizici" izjavila je ona.

A kako se prave homeopatski lekovi možete pogledati u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu