Studija potvrdila: Aspirin ne pomaže obolelima od korone

Aspirin ne pospešuje izglede za preživljavanje pacijenata hospitalizovanih zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Četvrtak, 10.06.2021.

10:22

Studija potvrdila: Aspirin ne pomaže obolelima od korone
Foto:EPA/ MARTIN GERTEN

Kod pacijenata obolelih od kovida još ranije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između novembra prošle godine i marta 2021. sprovedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog kovida 19, a svrha je bila da se proveri delotvornost aspirina, leka koji se uveliko koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

EMA izdala saopštenje koje lekove da ne koristite u slučaju pojave krvnih ugrušaka

U sklopu studije ukupno je 7.351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7.451 njih nije pilo aspirin. Izbor je bio nasumičan.

Nučnici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, ali uočeno je da su pacijenti kojima je aspirin dat nešto kraće boravili u bolnicama, tačnije osam dana kraće od uobičajenih devet, i nakon 28 dana više njih je otpušteno iz bolnice, pošto su preživeli bolest (75 odsto prema 74).

Petar Hobi, profesor zaraznih bolesti na Oksfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ove razlike zanemarljive da bi opravdale široku upotrebu aspirina među pacijentima obolelim od kovida.

Njegov kolega Martin Landri, profesor epidemiologije, izjavio je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lek pokazao neefikasnim u ovom slučaju.

"Ali upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna, da bismo ustanovili koje terapije deluju, a koje ne", istakao je.

Naučnici pronašli kombinaciju – dva nova leka mogu da zaustave kovid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: