EMA izdala saopštenje koje lekove da ne koristite u slučaju pojave krvnih ugrušaka

Evropska agencija za lekove (EMA) istakla je u ponedeljak preporuku za lekare da izbegavaju heparin pri lečenju retkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili vakcinu Astrazeneke ili Džonson i Džonson.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: depositphoto/18percentgrey
Foto: depositphoto/18percentgrey

Pročtajte još:

Dr Janković odgovorio na pitanje koje muči roditelje - da li vakcine sadrže "pojačivače"

Nemci čekaju na odgovor za vakcinu do avgusta

Evropski medicinski regulator, u saopštenju kojim želi da poveća svest o pravilnom lečenju, usmerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s vakcinom lečenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima.

"Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), naročito ako nema lokalnih preporuka, radna grupa preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a", saopštila je EMA.

Preporuka EMA, koja ističe smernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu