UV zraci nam prete cele godine, ne samo leti VIDEO

Danas će u Srbiji biti visok UV indeks, pa su s tim uvezi u Srbiji poslata upozorenja Hidrometeorološkog zavoda da se zaštitimo. Dr Tanja Kozomara Dimitrijević, koja radi kao dermatolog u Gradskogm zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da je sunce izvor života i utiče na dobro raspoloženje i sveopšti bioritam našeg organizma, ali da samo umereno izlaganje čini sunce našim prijateljem. U suprotnom, dovodi do ozbiljnih ošetećenja i oboljenja na našoj koži.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 08.06.2021.

11:57

UV zraci nam prete cele godine, ne samo leti VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Nevidljivi zraci sunca čine taj UV i dovode do pigmentisanih polja samopotamnjenja kože. Od UV zračenja treba se štititi cele godine, pogrešno je to da samo leti nanosimo preparate i kreme. Sunčevi zraci dovode do promena u samom genetskom materijalu, do opekotina, do prevremenog starenja kože ili alergijskih stanja", kaže dr Kozomara Dimitrijević za TV Prva.

Osnovna prevencija je, kako kaže dermatolog, upoteba multifunkcionalnih preparata jer pored toga što štite od štetnog dejsta sunčevih zraka, oni imaju i terapijski efekat. Postoje preparati sa organskim i mineralnim filterima, a mineralni filteri su posebno bitni kod dece.

"Prevencija je bitna pre svega kod dece jer koža pamti i akumulira sva štetna dejstva sunca tokom detinjstva koji se kasnije ispoljavaju kao ozbiljna oboljenja kao što su karcinomi kože. Kod nas u toku godine imamo 700 novonastalih melanoma kože", dodaje doktorka.

Ona dodaje: "Otprilike od 50 do 80 odsto oboljenja kože su vezana za oboljenja koja su nastala u dečjem dobu".

Prema njenim rečima, kod žena je melanom uglavnom na potkolenicama, kod muškaca na leđima. 70 odsto tih je novonastalih, a 30 je nastalo na nekim postojećim promenama - na mladežima.

Kako deluju preparati sa organskim i mineralnim filterima saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: