Potvrđeno: Kombinacija različitih vrsta vakcina povećava imunitet

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa znatno povećava efikasnost u pogledu stvaranja imuniteta, saopštili su iz Univerziteta Sarske oblasti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

17:21

Potvrđeno: Kombinacija različitih vrsta vakcina povećava imunitet
Foto:Shutterstock/M-Foto

"Nakon studije sprovedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile Astrazenekinu, a kao drugu Fajzerovu, zabeležena je znatno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze vakcine AstraZeneka", stoji u saopštenju Univerziteta Sarske oblasti u Sarbrikenu.

Različita vakcine donose veći broj antitela

Ovakva kombinacija, kako se dalje navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije Fajzerove vakcine. Kod imunizacije sa različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T ćelija. Autori studije, koji su, prema sopstvenim navodima, bili "iznenađeni nesumnjivim rezultatom", preporučuju vakcinisanje različitim vrstama vakcina.

Aktuelnu studiju trebalo bi produbiti, navode autori

Fajzerova spada u noviju generaciju tzv. mRNA vakcina, dok Astrazenekina pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih vakcina.

Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta Sarske oblasti, aktuelna studija bi trebalo da bude produbljena, kako bi došlo do novih saznanja u pogledu efikasnosti i razlikama koje ispoljavaju kod različitih polova ili ljudi različite starosti.

Nakon što je nemačka Savezna komisija za vakcinisanje početkom aprila preporučila da se mlađi od 60 više ne vakcinišu Astrazenekinom vakcinom, pojavio se problem sa osobama koje su kao prvu dozu već primile Astrazenekinu. Njima je na kraju preporučeno da se vakcinišu ili Fajzerovom ili Moderninom.

Počinje testiranje kombinacije vakcine Moderne i Novavaksa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: