Vakcinisani ste, a nemate antitela; Šekler: Nema razloga za brigu

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da nam nedostaje još 15 odsto vakcinisanih da bismo mogli da s mirom očekujemo jesen.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

18:10

Vakcinisani ste, a nemate antitela; Šekler: Nema razloga za brigu
Screenshot TV Prva

On je ponovio da proveravanje nivoa antitela za koronavirus nema svrhe.

"Da li ste čuli da neko proverava antitela posle vakcine protiv gripa?", upitao je Šekler.

Kako je kazao, sve vakcine protiv koronavirusa uspešno deluju.

"Imate vrlo različitih testova, različitih proizvođača i kada pokušavate da analizirate te testove, to nema svrhe. To je kao da poredite različite jedinice za dužinu, palac, metar, lakat i onda imate različite vrednosi", pojasnio je on.

Na pitanje da li će se u Srbiji primati treća doza vakcine protiv koronavirusa i kako će biti određivano ko će je primiti, Šekler kaže da će to odrediti država.

"Postoje državni organi i država će doneti protokole na kojima će postojati jasni ciljevi. Sve vreme se u Srbiji rade istraživanja. Postaviće se naši standardi za pojedine vakcine", rekao je on.

Šekler je dodao da je već ranije govorio o Sinofarmovoj vakcini.

"Postojala je mogućnost da neki ljudi koji su primili tu vakcinu nemaju antitela, ali i oni koji nisu imali anitela, praksa je pokazala da su imali blage simptome u slučaju infekcije", naveo je Šekler.

Prema njegovim rečima, proizvode se T i B memorijske ćelije, s tim što T ćelije "gutaju i ubijaju virus", a B ćelije proizvode antitela.

"Kada stupite u kontakt s virusom, one umnože najpre sebe, pa produkuju antitela. Svako ko je vakcinisan Sinofarmom, bez obzira na broj antitela treba da zna da ona odrađuje svoj posao", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: