Uzimanje vitamina D vas neće zaštititi od kovida

Još dok je pandemija bila na početku, istraživanja upućju na to da vitamin D smanjuje rizik da se u organizmu nastani kovid 19, nova studija iz "McGill Univerziteta" potvrdila je da ne postoje genstski podaci koji potvrđuju da ovaj vitamin služi kao zaštita protiv koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

12:34

Uzimanje vitamina D vas neće zaštititi od kovida
Ilustracija/Foto:EPA/LAWRENCE LOOI

Još dok je pandemija bila na početku, istraupućju na to da vitamin D smanjuje rizik da se u organizmu nastani kovid 19, nova studija iz McGill Univerziteta potvrdila je da ne postoje genstski podaci koji potvrđuju da ovaj vitamin služi kao zaštita protiv koronavirusa.

Stručnjaci upozoravaju na upotrebu vitamina D

"Ova studija ne podržava dodatak vitamina D kao meru javnog zdravlja za poboljšanje ishoda. Što je najvažnije, naši rezultati sugerišu da ulaganjem u druge terapijske ili preventivne načine treba dati prioritet za randomizirana klinička ispitivanja kovida 19", kažu autori.

Da bi procenili vezu između nivoa vitamina D i osetljivosti i težini kovida 19, istraživači su sproveli Mendelovu studiju randomizacije koristeći genetske varijante snažno povezane sa povećanim nivoima vitamina D.

Ispitali su genetske varijante 14.134 osobe sa kovidom 19 i preko 1,2 miliona osoba bez bolesti iz 11 zemalja. Ranije tokom pandemije, mnogi istraživači koji su istraživali efekte vitamina D, shvatili su da još uvek nemaju dovoljno dokaza da uzimanje vitamina može da vam pomogne u prevenciji kovida 19.

"Većinu studija vitamina D je vrlo teško protumačiti jer ne mogu da se prilagode poznatim faktorima rizika za ozbiljan kovid 19, poput starije životne dobi ili hroničnih bolesti, koje su takođe prediktori niskog nivoa vitamina D", kaže koautor Giljum Batler - Laporte, lekar i saradnik pod nadzorom profesora Brenta Ričardsa sa Univerziteta "McGill".

"Stoga bi najbolji načini da odgovorimo na pitanje efekta vitamina D bila nasumična ispitivanja, ali ona su složena i zahtevaju mnogo resursa i dugo traju tokom pandemije“, kaže on.

Istraživači su potvrdili da njihova studija ima neka ograničenja. I ne računa se za pacijente koji imaju prirodno nedostatak vitamina D, shodno tome, ostaje mogučnost da će imati koristi od suplementacije za zaštitu i ishode povezane sa kovidom 19.

Pored toga, studija je analizirala samo genetske varijante od pojedinaca evropskog porekla. Potrebne su buduće studije kako bi se istražila povezanost ishoda vitamina D i kovida 19 u drugim populacijama, kažu istraživači.

Fama oko vitamina D - može li da spreči ili ublaži kovid 19?

"U prošlosti je Mendelova randomizacija dosledno predviđala rezultate velikih, skupih i pravovremenih ispitivanja vitamina D. Ovde ova metoda ne pokazuje jasne dokaze da bi dodatak vitamina D imao veliki uticaj na ishode kovida 19", rekla je Batler Laporte, koja je mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: