Novi talas korone na jesen - ali procene optimistične

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da će se koronavirus na jesen sigurno vratiti uprkos trenutnom smirivanju epidemiološke situacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2021.

09:36

Novi talas korone na jesen - ali procene optimistične
Foto: Profimedia

"Ne vidim mogućnost da se virus ne vrati na jesen. I tada će u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država, i onih gde je broj vakcinisanih veći, i onih gde je manji. Tokom leta će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta. A u Evropu će se vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene. U Srbiji je marta 2020. teoretski moglo u nekoliko dana da se zarazi sedam miliona ljudi, ali to više nije moguće ni teoretski jer je najveći broj ljudi steklo imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom", ističe doktor Janković i naglašava da nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih.

Kada je reč o mogućnosti pojave mutanta koji je otporan na vakcine, Janković kaže da su RNK virusi podložni raznim i intenzivnim mutacijama genoma.

Kon optimističan po pitanju leta: "Nema više zabrinjavajućeg porasta" VIDEO

"Teoretski je moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, veću kontagioznost, pa se brže širiti, kao i veću patogenost, pa izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi. Tako da ne bih isključio mutaciju koja će mu omogućiti da bude manje patogen. Sve ide ka nekom konačnom smirivanju. Stvoriće se neka vrsta dogovora između virusa i ljudi, po kome će boraviti u prirodi, ali neće izazivati dramatične posledice", navodi on za Kurir.

Janković je rekao i da ćemo najranije početkom 2022. godine verovatno moći opet da živimo normalno, bez maske i distance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: