Žalfiju ne bi trebalo da pijete, osim ukoliko je ovako ne pripremite

Žalfija je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Latinski naziv čitavog roda salvija potiče od latinske reči salvare, što znači spasti, spasavati, izlečiti, jer su je Rimljani još pre 2.000 godina veoma cenili i na razne načine upotrebljavali za lečenje. Žalfija je gorka biljka koja se koristi protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Međutim, postoji mišljenje da se čaj od žalfije ne preporučuje za piće, već samo za ispiranje usne duplje

Izvor: RTS
Podeli
Foto:EPA/ARNO BURGI
Foto:EPA/ARNO BURGI

Pročitajte još:

Podgrejete li ove namirnice, dobijate ručak bez hranljivih sastojaka

Stvari koje svakodnevno upotrebljavamo, a izazivaju rak

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, objašnjava da je ovo pitanje vrlo kompleksno i napominje da nemaju svi stručnjaci isti odgovor na njega.

"Ono što se pouzdano zna je da ukoliko vam je žalfija potrebna za ispiranje usta i grla, usne duplje, za ispiranje, recimo desni koje krvare, onda žalfiju ne treba kuvati, već samo prelivati ključalom vodom, ostaviti da odstoji, najbolje sat vremena i proceđeni čaj koristiti u toku dana za ispiranje", preporučuje Antonijević.

Ukoliko je čaj pripremljen na taj način, onda će se postići delovanje i tanina, flavonoida koje ova biljka sadrži, kao i esencijalnog ulja koje ima snažno antiseptično dejstvo.

Međutim, ta esencijalna ulja sadrže i jedan keton, tujon, koji se nalazi u još nekim biljkama, kao što je pelin i vratić, i on kod osetljivih osoba može da izazove konvulzije.

"Od tog jedinjenja se pravi i čuveni apsint, koji se pravio u 19. veku i koji su na Monmartru pili Van Gog i Tuluz Lotrek. Poznato je da je on jako opasan i halucinogen. Danas ovaj apsent koji se može kupiti, propisano je koliko može da ima procenta tujona, i to je 10 procenata manje nego tada. Žalfija zbog toga može da bude potencijalno opasna", objašnjava narodni travar.

Neki od najvećih zagovornika i ljubitelja žalfije, kao što je bio Rudolf Brojs, čuveni nemački travar, smatrali su da žalfiju treba pripremati na poseban način ukoliko čaj želimo i da pijemo.

On je napravio čuvenu Brojsovu mešavinu, koja se sastoji od žalfije, matičnjaka, kantariona i nane, a priprema se tako što se žalfija prvo prokuva. Ostavi se da vri nekoliko minuta, pa se dodaju ostale biljke koje se ne kuvaju i na taj način to etersko ulje žalfije ispari.

Foto:EPA/ARNO BURGI
Foto:EPA/ARNO BURGI

"Ali postoje i oni fitoterapeuti koji kažu da može da se pije čaj od žalfije koji se samo preliva ključalom vodom, s tim što ga ne bi trebalo piti u velikim količinama. Jedna do dve šolje čaja u toku dana i ne duže od dve do tri nedelje u kontinuitetu", upozorava Antonijević.

Blagotvorna dejstva žalfije

– Žalfija je jedna od retkih biljaka koja pomaže u sprečavanju prekomernog znojenja i deluje jako dobro kao hormonalni balanser pa se posebno preporučuje ženama u menopauzi u borbi protiv napada vrućina, iznenadnih naleta vrućine.

Za tu namenu dobro je kombinovati žalfiju sa matičnjakom, koji smiruje, ali i sa anisom, koji takođe sadrži fitoestrogene supstance.

– Žalfija može pomoći i u regulisanju menstrualnog ciklusa i preporučuje se kod oskudnih i bolnih menstruacija.

– Jako dobro deluje na organe za varenje. Pošto je u pitanju gorka i aromatična biljka u kombinaciji sa drugim sličnim biljkama, kao što je trava iva, smilje i pelin, deluje blagotvorno na našu jetru, pospešuje varenje, sprečava nadutost.

– Žalfija u kombinaciji sa pelinom je jedan od najboljih lekova protiv crevnih parazita.

– Kupke od žalfije se koriste protiv pojačanog znojenja nogu, što je naročito preporučljivo ljudima koji imaju atletsko stopalo, jer pored toga što deluje antiseptično protiv bakterija, žalfija deluje i fungicidno. Kandida je vrlo osetljiva na žalfiju. Ukoliko postoji sistemska kandida, može da se pije čaj od žalfije, posebno u kombinaciji sa drugim biljkama koje deluju na kandidu, kao što je list oraha ili vranilova trava.

– Dok nisu otkriveni antibiotici, žalfija je bila jedan od glavnih lekova u borbi protiv bakterijskih infekcija, pa je korišćena čak i u lečenju tuberkoloze.

Osim što ima lekovita svojstva, žalfija je i dobar začin. Italijani je mnogo koriste u kuhinji, a Japanci prave tempuru od žalfije. Jako dobro se slaže uz mesa, pačetinu i svinjetinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu