Istraživanje otkriva da li vakcine protiv kovida 19 utiču na posteljicu

Istraživanje je pokazalo da nije došlo do promena, upale ili oštećenja posteljice kod trudnica koje su primile vakcinu protiv koronavirusa.

Izvor: Anadolu Agency
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/FRANCIS R. MALASIG
Ilustracija/Foto:EPA/FRANCIS R. MALASIG

Pročitajte još:

"Trudnicama Fajzerova vakcina, posle trećeg meseca"

Nema više razloga da se ne vakcinišu i trudnice, posebno ova kategorija

Najnovije istraživanje, koje je sprovela neprofitna mreža za pružanje zdravstvenih usluga u Ilinoisu "Nortvestern medisin", pokazalo je da vakcine protiv zarazne bolesti kovid 19 ne utiču na posteljicu žena, prenosi agencija "Anadolija".

"Videvši da nije bilo promena, da nije došlo do upale ili oštećenja posteljice, osećamo se još bolje što znamo da je ovo sigurna vakcina", izjavio je Šad Dering, predsedavajući iz Odeljenja za materinsko-fetalnu medicinu u Dečjoj bolnici u San Antoniju.

Dering je rekao da je ovo istraživanje važnije nego što mnogi shvataju, jer je posebno proučavalo posteljicu, takozvani prozor u trudnoću.

"Nakon porođaja, naučnici su posmatrali posteljicu pod mikroskopom kako bi utvrdili da li postoje dokazi o upali ili oštećenju koje je moglo da nastane zbog vakcinisanja", rekao je Dering.

Istraživanje je objavio "Časopis za akušerstvo i ginekologiju", a u procesu proučavanja učestvovale su trudnice koje su primile vakcinu protiv koronavirusa, kao i one koje nisu.

Posteljica je organ prožet veoma gustim sistemom krvnih sudova, koji čini vezu između materice i fetusa. Ovaj organ snabdeva fetus hranljivim materijama i odvodi otpadni materijal iz fetusa, koji se zatim izbacuje napolje putem bubrega majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu