Za lečenje posledica koronavirusa potrebno osam različitih specijalista

Građani koji su preležali koronavirus, a koji nakon toga ne čuju dobro ili se žale na opadanje kose, crvenilo kože, svrab, treba da potraže lekarsku pomoć kako bi sprečili ili usporili prelazak u hroničnu formu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

09:06

Za lečenje posledica koronavirusa potrebno osam različitih specijalista
Foto:Depositphotos

Hronična oboljenja

Šef Infektivne klinike Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Ednan Drljević ističe da su zabeleženi i slučajevi u kojima se nekima ne vraćaju čula mirisa i ukusa, bez obzira na to što su imali lakši oblik infekcije, ali da i tu postoji terapija koja se može preporučiti.

"U ambulanti lečimo bolesnike koji su zbog kovida 19 bili u bolnici, a po otpuštanju ih pratimo tri-četiri meseca. Na odeljenju lečimo one koji su negativni, ali još nisu za kućno lečenje. Tu im kontrolišemo šećer, disanje, bubrege. Postkovid tretman zahteva multidisciplinarni pristup, uključeni su fizioterapeut, infektolog, pulmolog, internista kardiolog, internista dijabetolog, neurolog i nefrolog i psiholog", rekao je Drljević.

Pojašnjava da, bez obzira na težinu kliničke bolesti, svi koji su preležali koronu mogu da imaju izražene simptome u postkovid periodu ili da čak dobiju i neki hronicitet. Pod tim se, kaže, podrazumevaju i promene na plućima, srcu, bubrezima i nervnom sistemu.

Rešiti na vreme

Drljević napominje da prate stanje izlečenih građana nastojeći da otkriju simptome dok još nisu toliko izraženi i da ih na vreme reše.

"Automatski ulaze u redovnu proceduru praćenja. Otkrijemo, na primer, da imaju upalu srčanog mišića ili ovojnice, da se promene na plućima nisu povukle, da imaju problem s disanjem, oštećenjem sluha, vida, ukusa, mirisa. Javlja se i senilnost, poremećaj sna… Mnogo je onih koji nakon korone imaju oštećenje bubrega, trudimo se sve to lečimo da ne ide u hronično oštećenje", naveo je Drljević. Vežbe daju rezultate

Dr Drljević napominje da svaki postkovid pacijent nakon 15 dana dolazi na kontrolu kod infektologa, odakle ga dalje raspoređuju.

"Svi naši pacijenti u roku od tri-četiri meseca nakon izlečenja od korone moraju obavezno da urade ultrazvuk srca, to je prema standardima u SAD, a većina onih koji imaju promene na plućima mora da uradi i spirometriju. Pacijenti koji su na fizioterapiji mogu da se nauče da rade vežbe kod kuće koje su više nego svrsishodne", istakao je Drljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: