Maska ne utiče samo na kožu, već i na glas: Stručnjaci odgovaraju zašto

Nošenje maski izaziva promene na glasnim žicama, ali to čini i koronavirus, kažu domaći stručnjaci. Tako da, ukoliko primetite da se više naprežete pri govoru, da vam je glas promenio boju ili ste promukli, a redovno nosite masku ili ste preležali Sars-CoV2, ovo su razlozi koji treba da vam prvo budu na umu. To ne znači da ne treba da se pridržavate mera i nosite zaštitnu masku, naprotiv.

Zdravlje

Izvor: Slaðana Vasiæ

Sreda, 19.05.2021.

11:21

Maska ne utiče samo na kožu, već i na glas: Stručnjaci odgovaraju zašto
Foto: Depositphotos, Giambra

Rukovodilac bolnice za ORL KBC "Dr Dragiša Mišović" primarijus dr Ivan Đorđević tvrdi da dugotrajno disanje kroz masku suši vazduh jer to nije vazduh kakav smo navikli da udišemo.

"Udisaj i izdisaj su drugačiji kroz masku, normalno je da udišemo na nos i da se taj vazduh zagreva, prečišava i vlaži kroz pluća. Međutim, hirurzi jesu navikli da dišu kroz nju, ali većina ljudi nije, jer udišu na usta, čime se isušuje ždrelo i usna duplja, što dovodi do promena na glasnicama. Isto je važno da nosne duplje budu prohodne", ističe dr Đorđević.

Njegov kolega fonijatar iz KC Srbije dr Milan Vukašinović je za B92.net otkrio da je u praksi primetio to da nošenje maski, razgovor sa maskom i celokupan način života, a ovde posebno misli na smanjenu upotrebu glasa zbog maske poslednjih godinu dana, dovelo do promena glasa kod nekih pacijenata.

Promene zbog kovida 19

Takođe je ukazao na to da su mu se zbog korone javljali pacijenti sa promuklošću i drugim simptomima izmenjenog govora, da je to logična posledica infekcije koja osim pluća, napada i sluzokožu i da tek treba da bude dokazana kroz razna ispitivanja.
Foto: Depositphotos / leungchopan
"Još nema dovoljno podataka o broju slučajeva, moći ćemo o tome više da pričamo kada budu objavljeni neki radovi, ali beležim sve i predano skupljam podatke o promenama u govoru. Rano je za konkretne zaključke, kaže dr Vukašinović.

Prema rečima otorinolaringologa koji je mesecima radio u kovid zoni u KBC "Dragiše Mišović" u pitanju su promene izazvane intubacijom, odnosno respiratorom i promene izazvane kašljem kod obolelih od koronavirusa.

"Zbog tubusa dolazi do promena na glasnim žicama. Kod pacijenata na respiratoru čak može dođi do trajnih promena u vidu čvorića, granuloma ili polipa na glasnim žicama jer kada tubus stoji između glasnica, one se ne kreću i ne rade i dolazi do njihove atrofije, što se manifestuje disfonijom, odnosno promuklošću. Kašalj takođe izaziva naprezanje glasnih žica, jače udaranje kada se sklapaju i veći napor", naglašava dr Đorđević za naš portal.

Ove promene nisu tipične za one koji su imali blažu kliničku sliku, već za srednje teške i teške pacijente, a mogu da traju nekoliko nedelja, ali da budu i trajne. Kada mora operacija?

Postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade da se prevaziđu problemi sa glasom.

1. Najpre da napomenemo da i otorinolaringolog i fonijatar jednako insistiraju na daljem nošenju maski. Važno je da pravilno dišete ispod njih, dakle kroz usta i da održažvaite higijenu nosa.

2. Inhalirajte se

3. Praktikujte vežbe koje odredi fonijatar i slušajte savete ORL

4. Nikakva naprezanja, ni fizičke vežbe, tokom i odmah posle preležane bolesti

5. Nekad su potrebni lekovi za smanjivanje otoka ili kortikosteroidi. Antibiotici ne deluju kod promena na glasnicama.

6. Granulomi i polipi se obično rešavaju operacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: