Počela vakcinacija od 16 godina pa naviše, a šta će biti sa mlađima? "Ne očekujem probleme" VIDEO

Vakcinacija protiv koronavirusa uveliko traje, ali se isto tako već mesecima radi na ispitivanju vakcina koje bi mogla da prime deca.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Novi lek protiv kovida zapanjio naučnike; "Traži i uništi"

Bolnice polako izlaze iz kovid sistema - više prostora za dijagnostiku i operacije

Indijski soj u Srbiji? Dr Tiodorović objašnjava da li bi trebalo da se brinemo

Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearnu fiziku kaže za Televiziju Prva da je za sada preporuka da se deca od 16 i naviše vakcinišu vakcinom Fajzera i da je od početka odobrena za taj uzrast, a da su ostale vakcine odobrene za one od 18 godina naviše.

"Što se tiče ostalih od 12 do 15 godina, izvršio je ispitivanja Fajzer, dokazana je bezbednost, visoka efikasnost, čeka se odobrenje Evropske agencije za lekove i američkog regulatornog tela, kako bi se u nekom kraćem roku dala preporuka za primenu vakcine i u tom uzrastu."

Kako kaže, počela je vakcinacija od 16 godina naviše, ali od 12 još nije nigde. Ne očekuje nikakve probleme, nije bilo neželjenih dejstava, ali treba sagledati sve podatke i sačekati sve preporuke.

Ponovila je da deca i dalje ne razvijaju težu kliničku sliku i da su u najvećem broju slučajeva u pitanju blaži simptomi.

"Adolescenti od 15-16 godina definitivno jesu prenosioci, manje se kreću, manje podnose epidemiološke mere tako da jeste preporuka da ta populacija uđe u proces vakcinacije".

Sva ispitivanja su tek počela, tako da Marija Gnjatović ne očekuje da će se sa preporukama za imunizaciju i imunizacijom početi pre 2022. godine. Najavila je i to da će biti rađena istraživanja na deci koja su u porodici imala kovid pozitivne, jer ona uglavnom imaju antitela čak i da nikad nikakve simptome nisu imali.

"Deca koja se kreću i idu u kolektive jesu prokužena, pa i to treba uzeti u obzir prilikom odluke da li da se vakcinišu. Dobro je da se vakcine pripremaju posebno ako se pojavi novi soj, koji će biti posebno opasan po decu. Svaka vakcina će u nekoj meri štititi od novog soja virusa i ako je cela populacija kolektivno obuhvaćena nekim nivoom zaštite, bićemo dosta bezbedniji."

Saradnica INEP-a nije isključila mogućnost javljanja lokalnih sojeva, ali ni činjenicu da ćemo morati da se sezonski vakcinišemo.

Da li će biti potrebe za trećom dozom saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu