Smanjen volumen sivih ćelija u mozgu nakon korone ima veze sa raspoloženjem

Pacijenti, koji su tokom lečenja od koronavirusa primali kiseonik ili imali groznicu, pokazuju smanjen volumen sivih ćelija u frontalno-temporalnom režnju mozga, pokazala je najnovija američka studija.

Izvor: Dnevni avaz
Podeli
Foto: Shutterstock/Pressmaster
Foto: Shutterstock/Pressmaster

Pročitajte još:

Tri faktora koja utiču na obolevanje od koronavirusa

Treća doza - šta smo saznali do sada

Istraživanje, koje su sproveli naučnici sa državnog Univerziteta u Džordžiji i Instituta za tehnologiju, otkriva da je manjak volumena sivih ćelija u tom delu mozga povezan sa većim nivoom invalidnosti među kovid pacijentima, čak i do šest meseci nakon izlaska iz bolnice.

Sive moždane ćelije ključne su za obradu informacija u mozgu, a bilo kakva abnormalnost može uticati na funkcionisanje neurona.

Frontalni režanj

Naučnici su analizirali tomografska skeniranja 120 neuroloških pacijenata, uključujući 58 sa akutnim oblikom koronavirusa i 62 pacijenta koji nisu bili pozitivni na virus.

Analiza pokazuje da pacijenti koji su preležali koronavirus imaju niži volumen sivih ćelija u frontalnom režnju, čak šest meseci nakon što su ga preležali.

Takođe, sive moždane ćelije, u toj regiji, znatno su smanjene kod pacijenata koji su primali kiseonik u bolnici, otkrila je studija.

Slično se dešavalo i sa pacijentima koji su imali groznicu tokom zaraze koronavirusom. I kod njih je zabeležen smanjen volumen sivih ćelija u frontalnom režnju u poređenju sa pacijentima koji nisu imali groznicu.

Smanjen volumen sivih ćelija primećen je i kod pacijenata koji su bili razdražljivi.

To govori da su promene u sivim ćelijama, u čeonom delu mozga, moguća podloga za poremećaje u raspoloženju, koje često pokazuju pacijenti sa koronavirusom.

Rezultati studije, koja je objavljena u naučnom časopisu "Neurobiology of stress", pokazuju da se promene u frontalno-temporalnom režnju mogu koristiti kao biomarker za određivanje prognoze o zaraženosti neke osobe koronavirusom ili kao pomoć pri izboru načina lečenja od te bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu