Koliko je opasna ešerihija koli? VIDEO

Nedavno je, u kontroli namirnica na kragujevačkim pijacama, utvrđeno prisustvo ešerihije koli u dva uzorka od ukupno 10 analiziranih uzoraka sira i kajmaka. Šta se dešava ukoliko pojedemo sir ili kajmak u kojima ima ove bakterije i kako to utiče na naše zdravlje?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Pročitajte još:

Od ujeda krpelja oboleo od tri različite bolesti

Upala srčanog mišića nakon korone - dobar razlog za brigu VIDEO

Prema rečima doktorke Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Mirjane Milosavljević, bakterija ešerihija koli ne predstavlja preveliku opasnost po digestivni sistem čoveka, jer je ova bakterija "redovni stanovnik" crevne flore ljudi i životinja.

Međutim, pojavu ešerihije koli ne bi trebalo zanemariti samo zato što ne predstavlja opasnost po ljudski organizam.

"Ešerihija koli je indikator da određene namirnice nisu proizvedene u higijenskim uslovima. Tako da ova bakterija sugeriše postojanje ostalih patogenih bakterija u hrani, koje mogu da ugroze čovekov organizam", ističe doktorka za TV Prvu.

Postojanje drugih bakterija u hrani, koje potencijalno mogu biti opasne po čovekov organizam, može izazvati probleme i simptome koji se manifestuju u vidu povraćanja, mučnina i problema digestivnog sistema, pa bi se, ukoliko se osete ove nalagodnosti, trebalo javiti lekaru, dodaje dr Mirjana Milosavljević.

Prolećni period je vreme pojave sezonskog voća i povrća na pijacama. Međutim, ono je takođe i vreme proizvoda punih različitih pesticida, koji se koriste protiv insekata i buba.

Shodno ovome, doktora Mirjana Milosavljavić napominje da bi trebalo voditi računa prilikom konzumacije ove hrane, jer, ukoliko se unesu određene količine pesticida u organizam:

"Mogu da utiču na autonomni nervni sistem i, u najgorem slučaju, usled alergijske reakcije, izazovu anafilaktički šok".

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu