Britanci reagovali: Nema dokaza da alkohol utiče na učinak vakcine

Tvrde da u informacijama proizvođača vakcina ni u uputstvima britanske zdravstvene službe, ne postoji ništa što vodi ka tom zaključku.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto:Shutterstock/Vicky Gosselin
Foto:Shutterstock/Vicky Gosselin

Nema dokaza da alkohol nakon vakcinisanja protiv kovida utiče na delotvornost vakcine, objavila je "Britanska regulatorna agencija za lekove" (MHRA), koja je reagovala nakon tvrdnji na društvenim mrežama tome da je potrebno suzdržati se od alkohola dve nedelje nakon vakcinacije.

"Zasad nema dokaza da alkohol utiče na delotvornost vakcina protiv kovida", saopštila je "MHRA".

Jednako tako, ništa u informacijama proizvođača vakcina niti u uputstvima "Britanske zdravstvene službe" (NHS) ne upućuje na takav zaključak.

Smatra se da je teorija o dve nedelje apstinencije od alkohola nakon vakcinisanja krenula iz Rusije, gde je jedan od čelnika javno upozorio da alkohol može da našteti sposobnosti organizma da razvije antitela.

Ilhem Mesaoudi, direktorka Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom Univerzitetu, kaže da obilna konzumacija alkohola uopšteno narušava imunološki sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije.

"Ali kod osoba koje alkohol konzumiraju u umerenim količinama, ne postoji nikakav rizik", istakla je, pojasnivši da se pod umerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu