Britanci reagovali: Nema dokaza da alkohol utiče na učinak vakcine

Tvrde da u informacijama proizvođača vakcina ni u uputstvima britanske zdravstvene službe, ne postoji ništa što vodi ka tom zaključku.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 12.05.2021.

13:23

Britanci reagovali: Nema dokaza da alkohol utiče na učinak vakcine
Foto:Shutterstock/Vicky Gosselin

Nema dokaza da alkohol nakon vakcinisanja protiv kovida utiče na delotvornost vakcine, objavila je "Britanska regulatorna agencija za lekove" (MHRA), koja je reagovala nakon tvrdnji na društvenim mrežama tome da je potrebno suzdržati se od alkohola dve nedelje nakon vakcinacije.

"Zasad nema dokaza da alkohol utiče na delotvornost vakcina protiv kovida", saopštila je "MHRA".

Jednako tako, ništa u informacijama proizvođača vakcina niti u uputstvima "Britanske zdravstvene službe" (NHS) ne upućuje na takav zaključak.

Smatra se da je teorija o dve nedelje apstinencije od alkohola nakon vakcinisanja krenula iz Rusije, gde je jedan od čelnika javno upozorio da alkohol može da našteti sposobnosti organizma da razvije antitela.

Ilhem Mesaoudi, direktorka Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom Univerzitetu, kaže da obilna konzumacija alkohola uopšteno narušava imunološki sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije.

"Ali kod osoba koje alkohol konzumiraju u umerenim količinama, ne postoji nikakav rizik", istakla je, pojasnivši da se pod umerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: