Amerikanci donirali pola miliona dolara za savremenu laboratoriju u Srbiji VIDEO

U Nišu je otvorena savremena laboratorija za precizna genetska ispitivanja bolesti koje uzrokuje veći broj mutacija u genima.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 12.05.2021.

09:22

Amerikanci donirali pola miliona dolara za savremenu laboratoriju u Srbiji VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Niš je dobio savremenu laboratoriju za precizna genetska ispitivanja i jedina je te vrste na području Sofije Beograda i Skoplja. Maligna oboljenja će moći uspešnije da se leče jer će se primenjivati individualna terapija zavisno od genetskog tipa tumora.

Laboratorija je dobila ime po amerikancu Džonu Frotingemu (John Whipple Frothingham 1878-1935), a sa pola miliona dolara donacije opremili su je evropska komanda američke vojske i američka ambasada u Srbijij .

Od malig tumora godišnje ovboli oko 40 hiljada a umre više od 21 hiljade ljudi.

"Precizna medicina znači da ako jednu bolest uzrokuje veći broj mutacija u genima, mi ćemo analizom kod tih pacijenata naći o kom se genu tačno radi i tada će moći da se primeni terapija koja će direktno da gađa taj gen", izjavila je za "Jutro" prof. doktor Tatjana Jevtović Stoimenov.

Karcinom dojke, debelog creva i pluća leči se tako što se određeni protokoli citostatika daju svim pacijentima, a uz pomoć ove savremene laboratorije znaće se tačno koliko je neophodno da bi do izlečenja i došlo.

"Uspeli smo da udruženim snagama, obnovimo i unapredimo ovu laboratoriju, obezbedili smo najmoderniju tehnologiju i svu praktičnu opremu, to je naš doprinos svemu što zdravstveni radnici srbije neumorno čine za svoje građane", rekao je Entoni Godfri ambasador SAD u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao amerikanca po kojem je ova laboratorija imenovana, a na tabli u laboratoriji napisana je posebna posveta što možete pogledati u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: