Amerikanci donirali pola miliona dolara za savremenu laboratoriju u Srbiji VIDEO

U Nišu je otvorena savremena laboratorija za precizna genetska ispitivanja bolesti koje uzrokuje veći broj mutacija u genima.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Niš je dobio savremenu laboratoriju za precizna genetska ispitivanja i jedina je te vrste na području Sofije Beograda i Skoplja. Maligna oboljenja će moći uspešnije da se leče jer će se primenjivati individualna terapija zavisno od genetskog tipa tumora.

Laboratorija je dobila ime po amerikancu Džonu Frotingemu (John Whipple Frothingham 1878-1935), a sa pola miliona dolara donacije opremili su je evropska komanda američke vojske i američka ambasada u Srbijij .

Od malig tumora godišnje ovboli oko 40 hiljada a umre više od 21 hiljade ljudi.

"Precizna medicina znači da ako jednu bolest uzrokuje veći broj mutacija u genima, mi ćemo analizom kod tih pacijenata naći o kom se genu tačno radi i tada će moći da se primeni terapija koja će direktno da gađa taj gen", izjavila je za "Jutro" prof. doktor Tatjana Jevtović Stoimenov.

Karcinom dojke, debelog creva i pluća leči se tako što se određeni protokoli citostatika daju svim pacijentima, a uz pomoć ove savremene laboratorije znaće se tačno koliko je neophodno da bi do izlečenja i došlo.

"Uspeli smo da udruženim snagama, obnovimo i unapredimo ovu laboratoriju, obezbedili smo najmoderniju tehnologiju i svu praktičnu opremu, to je naš doprinos svemu što zdravstveni radnici srbije neumorno čine za svoje građane", rekao je Entoni Godfri ambasador SAD u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao amerikanca po kojem je ova laboratorija imenovana, a na tabli u laboratoriji napisana je posebna posveta što možete pogledati u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu