Dr Radosavljević o devojci koja je dobila 6 doza vakcine: Njen osnovni problem neće biti temperatura

Vest da je 23-godišnjoj devojci u Italiji greškom ubrizgano šest doza vakcine "Fajzera" uznemirila je ljude širom sveta, naročito one nevakcinisane koji strahuju da li bi takva greška mogla baš njima da se desi. Devojka je, posle preventivnog boravka u bolnici, nakon 24 sata puštena kući, piše list "Nacione", ali sudeći po alergologu i pulmologu dr Tatjani Radosavljević, ona je imala mnogo sreće, bar za sada, mada se ne isključuje mogućnost različitih nuspojava.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Imunolog: Treći talas ide prema kraju, ali sporo baš zbog ovoga

Korona izaziva moždani udar i kod zdravih osoba VIDEO

Vakcina za onkološke pacijente i trudnice - dr Šekler odgovara na najčešća pitanja

Dr Radosavljević nije želela da spekuliše o konkretnim neželjenim dejstvima, kao ni njene kolege imunolozi koje smo pitali isto, ali je istakla da ovakav propust nije bezazlena stvar.

"To što se dogodilo je smešno i neozbiljno. Pošto je u pitanju nova vakcina, koja sadrži informacionu RNK, još ne znamo šta sve može da se desi. Fajzer je tako 'skrojen" da posle prve doze treba brzo da se razgradi, ali sa šest puta više doza pitanje je šta će biti. To što sada nije imala ozbiljnijih reakcija ne znači da neće. Može da ih tuži i da ih dobije na sudu samo tako", rekla je dr Radosavljević za B92.net.

Na konstataciju hrvatskog kolege imunologa Zlatka Trobonjače, koji je rekao da se devojci neće ništa posebno dogoditi, osim možda jače imunske reakcije, visoke temperature, bola u mišićima i zglobovima i da će biti dobro zaštićena i stvoriti određenu koncentraciju antitela, dr Radosavljević je vrlo skeptična i smatra da ta izjava "nije preterano iskrena".

Podsetimo, devojka koja je vakcinisana u gradu Masa Karara, u regiji Toskana, preventivno je smeštena u bolnicu, gde joj je tokom posmatranja davan "takipirin", a od simptoma je imala samo glavobolju.

Kako nam je naša sagovornica objasnila, radi se o običnom paracetamolu koji su joj davali da ne bi dobila temperaturu.

"'Takipirin je paracetamol koji su joj davali da spreče temperaturu, ali njen osnovni problem neće biti temperatura, još ne znamo šta će se desiti posle ovoga."

Za sve one koji strahuju od ovakvog propusta medicinskih tehničara, dr Radosavljević dodaje da je fizički skoro nemoguće da se desi da neko isprazni celu flašicu leka, u ovom slučaju šest doza i da je to verovatno zvanična italijanska verzija za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu