Najnovija istraživanja: Antitela nakon preležanog kovida traju i do 8 meseci

Anititela stvorena kod pacijenata koji su preležali virus kovid 19 ostaju kod pacijenata još najmanje osam meseci nakon dijagnoze, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih bolesti, pokazala je najnovija studija objavljena danas u časopisu "Nature Communications".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/angellodeco
Foto:Shutterstock/angellodeco

Pročitajte još:

Dileme o imunitetu – kada treba proveravati antitela?

Kako se navodi u istraživanju, koje je sprovela bolnica "San Rafaele" u Milanu, oni koji ne uspeju da proizvedu antitela u prvih 15 dana od infekcije imaju veće šanse da razviju teži oblik bolesti. Grupu pacijenata činilo je 67 odsto muškaraca, prosečne starosti 63 godine, od kojih je polovina imala i pridružene bolesti. Rezultati studije pokazuju da je 79 odsto pacijenata uspešno razvilo ova antitela.

Istraživanje na sveobuhvatan način mapira evoluciju odgovora antitela na kovid 19 i pruža važne indikacije kako za kliničko lečenje bolesti tako i za epidemiološko zaustavljanje epidemije. Sprovedena je na 162 kovid pozitivna pacijenta sa različitim simptomima, koji su kovid preležali u prvom talasu u martu i aprilu prošle godine, najkasnije u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu