Korona izaziva moždani udar i kod zdravih osoba VIDEO

Trećina neuroloških pacijenata u kovid infekciji razvila je moždani udar, a ovako teške posledice nisu zaobišle ni decu.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 11.05.2021.

09:19

Korona izaziva moždani udar i kod zdravih osoba VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Neurološke komplikacije nakon preležanog koronavirusa, nažalost, nisu poštedele ni decu. Jedan dečak koji se nalazi na Institutu za majku i dete doživeo je šlog i oduzela mu se leva strana. Zašto se i kod dece javlja ovako teška posledica?

"Od samog početka pandemije primećeno je da ovo oboljenje prati multisistemske komplikacije. Ovo nije bolest jednog organa, iako smo se mi fokusirali na plućnu funkciju, ovaj virus izaziva sistemski odgovor, koji putem poremećene koagulacije, pojave tromboze u mnogim ogranima izaziva komplikacije", rekao je za Televiziju Prva Ranko Raičević, neurolog i predsednik "Društva neurologa Srbije".

U specijalnoj bolnici "Sveti Sava" sve češće su hospitalizovani pacijenti koji imaju kovid ali i oni sa postkovid simptomima, a podaci iz te bolnice govore da je trećina neuroloških pacijenata u kovid infekciji razvila moždani udar. Najveća opasnost je tokom same infekcije, ali i nakon što se preleži, pa bi tretman koji nastaje posle morao posebno da se prati kod pacijenata.

"Utvrdili smo da se kod trećine pacijenata razvijaju ozbiljni moždani udari i to kod mlađih osoba, a i kod nekih koji nisu imali faktor rizika, jer moždani udar je posledica poremećaja srčanog ritma arteroskleroze, međutim ovde dolazi do udara kod zdravih osoba, gde je kovid uzrok koji je pokrenuo sam šlog", rekao je Raičević.

Vrlo je moguće da se zamor, gubitak mirisa, vrtoglavice i ostale komplikacije koje se javljaju tokom kovida, jave i nakon infekcije. Osim njih, i moždani udar je jedna od postkovid posledica. Pokreće se nova studija za traženje biohemijskog parametra koji bi sprečio ovakve posledice.

Značajno za ovo što se trenutno poseduje kao biohemijski paramtar je D-dimer, CRP i sedimentacija eritrocita, što je dovoljno da se prati da li postoji mogućnost za nastanak moždanog udara.

"Nijedna terapija ne može da ukine opasnost, ali može sa adekvatnim programom ali i uzimanje ranije terapije, mnogi zaborave posle preležanog kovida da poštuju programe", kazao je on.

"Velika je razlika u učestalosti moždanih udara u populacijij dece, za razliku kod odraslih. Ovo sa decom je retkost, učestalo je samo ako postoje predispozicije, što jeste za zabrinutost, ali nije za paniku", izjavio je Raičević.

Moždani udar može da ostavi ozbiljne posledice i on jeste jedna od komplikacija koja ostavlja ozbiljne poremećaje u daljem životu.

Da li osoba koja je jednom imala moždani udar ima potencijalnu opasnost da se to ponovi pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: