U Indiji se pojavio novi postkovid sindrom: Crna gljivica napada oči i mozak

Zbog epidemije koronavirusa Indija je već nedeljama na kolenima, zdravstveni sistem se raspao, pa ljudi zaraženi kovidom doslovce umiru na ulicama.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

16:52

U Indiji se pojavio novi postkovid sindrom: Crna gljivica napada oči i mozak
Foto: Profimedia

Međutim, kao da sve to nije dovoljno, sve je više slučajeva retke gljivične infekcije mukormikoze, koja napada one koji su se oporavili od kovida.

Reč je tzv. crnoj gljivici, koja se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama. Čovek se inficira udisanjem, a mukormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća… Stopa smrtnosti je visoka, oko 50 odsto.

Infekcija se češće javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom - dijabetičara, onkoloških pacijenata, kao i pacijenata koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide. Ta je bolest zadesila i 25-godišnju meštanku koja se oporavila od koronavirusa pre tri nedelje. Ostala je bez oka.

"Ukloniću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcioniše ova bolest", kazao je za Bi-Bi-Si doktor Akšaj Nair. Veruje da je u slučaju ove pacijentkinje mukormikoza izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv bolesti kovid 19, a koji se obično prepisuju pacijentima s ozbiljnim ili teškim oblikom koronavirusa.

Steroidi, naime, mogu izazvati pad imuniteta i povisiti nivo šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu, a oboleli su od kovida. Veruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze. Jedna od bolnica u Mumbaiju zabeležila je 24 slučaja ove infekcije u poslednja dva meseca, dok su ih ranije imali šest godišnje.

Od tih slučajeva, 11 osoba je izgubilo oko, a šestoro je preminulo.
Foto: Profimedia
"To je prava noćna mora usred pandemije", rekla je doktorka Renuka Bradu iz bolnice u Mumbaju. Pacijenti koji dobiju mukormikozu najčešće imaju zapušen nos ili krvarenje iz nosa, oticanje i bol u oku, padanje kapaka, zamagljen vid i, na kraju, gubitak vida.

Takođe se oko nosa na koži mogu pojaviti crne mrlje. Lekari navode da se većina pacijenata s ovom infekcijom javlja prekasno, u trenutku kada već gube vid, i najčešće je potrebno odstraniti im oko, kako se infekcija ne bi proširila na mozak.

U nekim slučajevima u Indiji, doktori navode da su pacijenti ostali bez oba oka, a u retkim slučajevima morali su obolelima ukloniti čak i viličnu kost kako bi sprečili širenje bolesti, piše Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: