Nema potrebe za novom formulom: Fajzerova vakcina deluje i na nove sojeve

Nemačka laboratorija Biontek saopštila je da je njena vakcina efikasna protiv različitih sojeva koronavirusa, pošto nijedna studija u ovoj fazi ne ukazuje na potrebu za novom formulom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstock/lupmotion
Foto: Shutterstock/lupmotion

Pročitajte još:

Treća doza vakcine? Kon otkrio ko će odlučiti o tome VIDEO

Ruske vakcine deluju i na nove sojeve koronavirusa

AstraZeneka izaziva teže reakcije nakon prve doze, a Fajzer nakon druge: Jel' kod vas tako?

"Do danas nema naznaka da je neophodna adaptacija trenutne vakcine Biontek protiv glavnih identifikovanih sojeva", saopštila je laboratorija, dodajući da ipak razvija "sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa tim sojevima ukoliko bude potrebno u budućnosti".

Laboratorija navodi da je u martu počela testiranje "modifikovane verzije" postojeće vakcine.

"Cilj ove studije je da istražimo put koji bi Biontek i Fajzer sledili ako bi se SARS-COV-2 dovoljno promenio da zahteva ažuriranje vakcine", dodaje se u saopštenju.

U toku je procena kako bi se video uticaj moguće treće doze na produženje imuniteta i zaštitu od sojeva koronavirusa. Izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin rekao je u aprilu da je vakcina efikasna protiv indijske varijante koronavirusa.

Vakcina kompanija Biontek i Fajzer prva je dobila odobrenje na Zapadu i isporučuju je u više od 90 zemalja širom sveta. Laboratorija planira da poveća proizvodnju, kako bi dostigla tri milijarde doza do kraja godine, u odnosu na 2,5 milijardi doza, koliko je ranije planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu