Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO

Molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković jedan je od ljudi koji su učestvovali u stvaranju potpuno novog testa koji će otkriti ne samo postojanje koronavirusa, već i drugih virusa u telu, kao i mutacija koje se događaju kod kovida.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 05.05.2021.

15:45

Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO
Foto:Printscreeen/Prva televizija

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR testa da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida 19, ali i drugih respiratornih infekcija. U timu istraživača je i molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, koji trenutno boravi u Velikoj Britaniji.

"Test se bazira na direktnoj detekciji materijala koji nose virusi SARS-COV to je RNK I DNK bez potrebe za umnožavanjem. Test može da detektuje veliki broj patogena, kao i druge sojeve", izjavio je Bošković.

"PCR test je previše senzitivan u nekim trenucima i glavni problem je kada imate malu incidencu virusa i radite puno testova i dobijate druge rezultate, a ovakvim testom se taj problem rešava".

Drugi problem su "lažno negativni testovi", jer je jako teško uhvatiti jednu kopiju virusa u celom organizmu i PCR je najsenzitivnija metoda u takvom uzorku, ali i kod njega se događa da se dešavaju ovakve situacije.

Još uvek se ne zna kada će se test naći u prodaji, ali očekuje se da se do kraja meseca odobre naučni rezultati i podnese zahtev za patent.

A da li će testovi biti jeftiniji i šta sve možete da detektujete ovim testom pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: